Regenbuien kunnen voor massale vissterfte zorgen

Foto: Pxhere

Vissen kunnen massaal het loodje leggen door hoosbuien die in de komende dagen in Nederland worden verwacht. Waterschappen waarschuwen dat mensen niet zelf dode vissen uit beken, vijvers en slootjes moeten halen, want daardoor komen de vissen nog verder in moeilijkheden.

De schappen nemen maatregelen als ze een melding krijgen van naar zuurstof happende of dode vissen.

Vissterfte

Door een fikse regenbui spoelt vuil, zoals hondenpoep, van de kurkdroge straten in het water, zegt waterschap Vechtstromen in Overijssel. Sommige riolen kunnen ook een grote hoeveelheid regenwater ineens niet aan. Ze stromen dan over en lozen ongezuiverd water in een vijver of sloot. Dat zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte in het water heel snel zakt.

Veel water staat door de droogte heel laag en is door de hitte flink opgewarmd en zuurstofarm. Als er dan ook nog eens een flinke hoeveelheid vies water bij komt ontstaat vissterfte door gebrek aan zuurstof. Onder meer in Brabant, Limburg en Gelderland zijn in sommige gebieden al massaal vissen gestorven door gebrek aan zuurstofrijk water.

Sportvissers helpen de waterschappen om vissen naar beter water over te zetten als dat mogelijk is. De sportvisserij heeft daarvoor speciale spullen. Zomaar vissen vangen zorgt voor verstoring van de bodem, waardoor het water troebel wordt en nog meer vissen doodgaan. Waterschappen proberen het zuurstofgehalte in het water te verbeteren. De schappen ruimen ook dode vissen op.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen