Lezing Miriam Guensberg over de oorlogsjaren van Audrey Hepburn

mei 03 2017, 14:38 Nieuws
miriam guensberg
De Oosterbeekse schrijfster Miriam Guensberg geeft op 4 mei en 14 mei een lezing in het Airborne Museum. Onlangs publiceerde Miriam de roman Het geheim van Audrey H. over de Nederlandse oorlogsjaren van filmster Audrey Hepburn.
De lezingen zullen ondersteund worden met unieke filmbeelden.

Lezing 4 mei

De lezing op 4 mei, Dodenherdenking én de geboortedag van Audrey Hepburn, zal in het teken staan van herdenken. Herdenken heeft volgens Guensberg alleen maar zin wanneer je het eigen tijdsgewricht in die herdenking betrekt. En ook bereid bent over te gaan tot daadwerkelijke actie voor de behoeftigen van deze tijd.
Geheel in de geest van Audrey Hepburn dus, die altijd vond: “Doe iets, hoe summier ook, voor de mensheid. Kijk niet naar goed of fout, help kinderen die van de honger omkomen. Ik geloof niet in gedeelde schuld, maar wel in gedeelde verantwoordelijkheid.”
De verregaande fascistische sympathieën van haar beide ouders in de Tweede Wereldoorlog en andere pijnlijke ervaringen hebben haar misschien extra aangezet om in haar latere leven tot humanitaire daden over te gaan. Haar inzet voor Unicef was een statement naar de wereld. Een pleidooi voor medemenselijkheid en haar voorbeeld verdient ook nu nog navolging.

Lezing 14 mei

De lezing op 14 mei, Moederdag, zal gaan over de relatie die Audrey Hepburn had met haar moeder, barones Ella van Heemstra. Die o.a. met haar fascistische sympathieën en haar echtscheidingen het latere leven van Audrey Hepburn sterk heeft beïnvloed.
Het thema van deze lezing zal zijn “Moederliefde versus moederplicht”.

Filmbeelden

Beide lezingen zullen gepaard gaan met veel filmbeelden van Audrey Hepburn, onder andere de onlangs opgedoken en unieke beelden van haar werk voor Unicef. Na afloop zal Miriam Guensberg haar roman Het geheim van Audrey H. signeren.
Beide lezingen beginnen om 14.00 uur. De lezing is gratis met entreeticket en het is aanbevolen zich aan te melden i.v.m. beperkt aantal plaatsen. Mail naar [email protected] o.v.v. naam, aantal personen en datum lezing.

Tentoonstelling 'Moederliefde. Ella & Audrey'

In het Airborne Museum is tot 19 augustus de spraakmakende, kleine tentoonstelling ‘Moederliefde. Ella & Audrey’ te zien. Over het ontstaan van de carrière van de jonge Britse Audrey Hepburn en de rol van haar moeder Ella van Heemstra tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Miriam Guensberg liet zich door het onderzoek van het Airborne Museum inspireren tot het schrijven van Het geheim van Audrey H., een roman die deels gebaseerd is op historische feiten.