Soms is het gewoon te triest voor woorden

sep 02 2016, 11:19 Nieuws
triest 2
Vernielingen en diefstallen aan en van openbare objecten is niet echt nieuws. Niemand is daar meer echt van onder de indruk, die dingen gebeuren en daar moet je geen aandacht aan besteden.
Het is een eeuwige discussie of je zulks nu wel, of niet moet plaatsen. Bijvoorbeeld omdat mensen kunnen gaan herhalen of omdat het als een prestatie gezien kan worden als het in het nieuws verschijnt.

Zwaar triest

Soms wordt er iets vernield of gestolen waar mensen wel van onder de indruk zijn, maar dan omdat het in en in triest is en sommige onverlaten nergens respect voor blijken te hebben.
Deze foto kregen wij binnen, gemaakt op de Beeklaan in Heveadorp. Tussen de twee houders aan de lantaarnpaal hing een banner van de Airborne Wandeltocht en ineens, was ie weg. Goed kijkend op de foto hier onderaan zie je de twee palen verderop ook zonder de vlaggen.
Marco die de foto maakte, zegt terecht: "Het is te triest voor woorden." want dit is niet 'gewoon' een vlag, dit is een Airborne vlag en voor wie denkt dat de wandeltocht, buiten de naam, niets met de Airborne te maken heeft, maakt een ernstige vergissing. De wandeltocht is een herdenkingstocht.

Eerbetoon

Een eerbetoon aan de ruim 1700 militairen die sneuvelden en nu op de Airborne begraafplaats liggen. Ze zijn gesneuveld om ons, het Nederlandse volk de vrijheid weer terug te kunnen geven.
Ook jouw vrijheid, en we richten ons hierbij tot degene(n) die deze vlaggen meenam(en). We gaan er namelijk vanuit dat je niet vanuit het buitenland hier even vlaggen komt meenemen. Die ruim 1700 militairen zijn voor jouw vrijheid gestorven en dit is de manier waarop je hen bedankt?
De hele gemeente is hier druk met de wandeltocht en straks met de herdenkingen. Heel erg veel vrijwilligers werken het hele jaar door om deze herdenkingen plaats te laten vinden omdat zij wel waarderen wat al die militairen, gesneuvelden en overlevenden voor de gemeente Renkum betekend hebben.
Jij niet. Jij snapt niet eens dat je nooit de vrijheid zou hebben gehad de vlaggen weg te halen, als zij er niet waren geweest. Als je, of jullie hier uit de buurt komen, zou je, je helemaal rot moeten schamen. Dan kan het niet anders dan dat je bewust bent van dit feit.

Niet stoer

In deze gemeente is er vast niemand die je stoer vindt. Hier zullen weinig mensen zijn die om deze actie kunnen lachen. Hier op de redactie vinden we je een enorm minpunt en we nemen deze kans je dat ook te vertellen.
Als je nou zo graag een beetje stoer wilt zijn, breng de vlaggen dan terug. Leg ze maar onder de paal neer, net zo stiekem en sneu als dat je ze meenam. Geloof ons maar dat er genoeg mensen zijn die de vlaggen, met alle respect voor allen die sneuvelden en gewond raakten voor onze vrijheid, terughangen.
Maar als je echt stoer bent, breng je ze naar het Airborne Museum. Gewoon overdag. Kun je daar meteen eens goed rondkijken wat deze militairen voor onze vrijheid betekend hebben en welke impact dat heeft gehad, toen en nu. De expositie Ego leent zich daar uitstekend voor
En hoewel we vinden dat je op geen enkele manier beloond zou moeten worden, willen wij je kaartje wel betalen. Dat hebben we er wel voor over om je wat verstand en respect bij te brengen.
triest