Update: controles van Liander voor 'slimme meters' in Renkum

04 feb 2017, 13:13 Nieuws
liander
De medewerker die vandaag aan het werk is op social media zegt dat er de afgelopen week wel degelijk controles zijn uitgevoerd in Renkum voor de plaatsing van een slimme meter.


Het is natuurlijk vreemd dat blijkbaar niet alle medewerkers op de hoogte zijn waar en wanneer Liander bezig is. Daardoor ontstaat verwarring en dat is precies wat er gebeurd is deze week in Renkum. Een simpel briefje als aankondiging van dit bezoekje had alles gescheeld.
Het is helaas niet zo dat we iedereen maar moeten en kunnen geloven die bij je aan de deur komt. Daar worden we immers meermaals op gewezen zoals in juli vorig jaar toen de wijkagent waarschuwde voor Opdringerige thermostaatverkopers in Doorwerth . Mensen zijn voorzichtig geworden en als je dan arbeiders de straat op stuurt die geen kleding dragen of een logo voeren van het bedrijf, is het helemaal niet gek dat er onrust ontstaat!
Iets wat voorkomen had kunnen worden met duidelijkheid en communicatie.

Bericht van 3 Februari:

Afgelopen week zijn er diverse meldingen geweest op social media over controles van Liander die niet door iedereen vertrouwd worden. De controles schijnen vooral in Renkum gedaan te zijn
De mensen die aan de deur komen hebben legitimatie bij zich, dragen soms kleding van Liander, soms niet.

Bedrijfsbus

Ook komt men de ene keer in een bedrijfsbus met het logo van Liander, bij een ander zonder logo. De één heeft ze wel binnengelaten, een ander vertrouwde het niet en liet ze niet binnen. Eén bedrijf deed aangifte en ook is de wijkagent benaderd.
Die benaderde Liander. Maar dat deden inwoners ook:
Op Twitter zegt Liander dat er geen controles geweest zijn in Renkum en op de volgende gesprekken wordt dit ook ontkend (klik op afbeelding voor vergroting). Met dank aan de inwoners die ons hierop wezen en toestuurden.

controles

controles
Toch weet tussendoor de wijkagent te melden, na contact te hebben gehad met Liander, dat de controles wel in orde zijn. Dus hoe zit het nu?
We pluizen eerst de website maar eens uit:

Slimme meter

Een slimme meter is een digitale meter. De meterstanden worden hiermee automatisch verstuurd naar Liander, dus dan hoef je die niet meer zelf door te geven. Iedereen krijgt deze slimme meter aangeboden. Liander heeft een schema waarin staat welke gemeente of postcodegebied de meter krijgt aangeboden. Dat kan tot 2020.
In het huidige schema staat Renkum niet vermeld, overigens geen enkel dorp uit de gemeente Renkum staat op de lijst
. De lijst loopt tot en met september 2017 en onderaan staat als je postcode er niet tussen staat, je gebied nog niet is ingepland.
Volgens hun eigen stappen die gevolgd worden bij vervanging komt er eerst de aanbieding die dan eventueel gevolgd wordt door de plaatsing van de meter. Je krijgt ongeveer 4 weken van te voren bericht wanneer Liander in jouw buurt is om de meter aan te bieden.
Niemand op social media maakt melding van een dergelijke brief. Vergeten te sturen? En in te plannen? Of dit dan in ieder geval niet gemeld op de website? Want ook daaruit blijkt dat men niet in Renkum aan het werk is deze week. En hoe zit dat met de hesjes, die soms wel en soms niet gedragen worden? Of de bedrijfsbussen, sommige met logo, andere weer niet?
Vreemd.

Even bellen

Gelukkig mag je als pers ook buiten werktijden nog wel eens bellen. De vriendelijke woordvoerster kon ons helaas geen antwoord geven of deze controles nu wel of niet legaal door Liander worden uitgevoerd. Ook zij hebben werktijden van maandag tot en met vrijdag, calamiteiten zoals storingen daar gelaten. Het is daarom niet mogelijk voor haar dit weekend meer uit te zoeken omdat er niemand op kantoor is, maar maandag hopen we meer te horen.
Mochten er dit weekend nog mensen komen, maak dan meteen melding bij de politie, want dit zijn zeker geen mensen van Liander!
De woordvoerster adviseert iedereen die het niet vertrouwd de deur dicht te laten. Je bent ook niet verplicht de deur open te doen. Die slimme meter is ook niet verplicht, wil je die niet, heeft men sowieso niets te controleren in je meterkast. Liander of niet.

Weigeren

De slimme meter is te weigeren maar pas nádat die je is aangeboden. Gebruik daar dit formulier
voor. Wil je wel de slimme meter en wil je die dan ook meteen aanvragen? Dan kun je dat ook zelf aanvragen, maar tegen kosten á €72.60. Gebruik daar dit formulier voor.
Meer over de slimme meter van Liander:
https://vimeo.com/74709549