Verhuist De Zoomerij Renkum naar MFC Doelum?

16 okt , 23:51 Nieuws
2024 10 16 23h46 56
Google Maps
Renkum - Samen met de gemeente Renkum onderzoeken De Zoomerij Renkum en MFC Doelum of verhuizen van de bibliotheek naar MFC Doelum haalbaar is.
Op de huidige locatie, het voormalige Rabogebouw aan de Europalaan 58 in Renkum, heeft de bibliotheek te weinig ruimte om invulling te geven aan haar taken en ambities. Het gebouw is te klein om voldoende collectie te bieden voor het dorp en activiteiten kunnen er niet of nauwelijks plaatsvinden. Bovendien loopt het huidige huurcontract van het gebouw aan de Europalaan in 2026 af en komen daar waarschijnlijk appartementen voor in de plaats.
Doeko Pinxt, directeur van de Zoomerij (voorheen de Bibliotheek Veluwezoom), is groot voorstander van verhuizen van de bibliotheek naar Doelum. ‘Als we verhuizen naar Doelum, hebben we meer ruimte voor onze activiteiten. We kunnen onze dienstverlening uitbreiden en meer mensen bereiken, meer betekenen voor de inwoners. Daarom hebben we het initiatief genomen om te onderzoeken of verhuizen naar Doelum mogelijk en haalbaar is.’

Kansrijke en logische stap

MFC Doelum is een plek waar leren, sport en cultuur samenkomen en waar maatschappelijke activiteiten centraal staan. In Doelum komt een grote variatie aan verenigingen en organisaties samen. Al bij het ontwikkelen van de bouwplannen van Doelum was inhuizen van de bibliotheek in Doelum het plan. Door praktische bezwaren ging dat destijds niet door.
Pinxt: ‘Het onderbrengen van de activiteiten van de bibliotheek is nog steeds een goed idee en een logische stap. Het zal leiden tot meer en bredere activiteiten en een meer gevarieerde en omvangrijkere bezoekersstroom in Doelum. Dat draagt niet allen bij aan de inhoudelijke doelstelling van Doelum, maar ook aan een sterkere financiële basis voor de exploitatie ervan.’

Intentieverklaring

De gemeente Renkum wil maatschappelijke voorzieningen in de kernen zoveel mogelijk overeind houden en maximaal laten benutten door haar inwoners. Zowel Doelum als de vestiging van de bibliotheek in Doelum dragen daar als voorzieningen in sterke mate aan bij. De Zoomerij, Doelum en de gemeente Renkum tekenden daarom op 15 oktober gezamenlijk een intentieverklaring om de verhuizing mogelijk te maken.

Steun van provincie Gelderland

De eerste, belangrijke stappen in het onderzoek naar de haalbaarheid van de verhuizing zijn gezet. Een onderzoek naar ruimtelijke inpassing van de bibliotheek in Doelum schetst een positief beeld, op voorwaarde dat er een aantal aanpassingen gedaan worden. De provincie Gelderland steunt het idee om de bibliotheek bij Doelum in te huizen en stelde al subsidie ter beschikking om de benodigde aanpassingen te realiseren. Daarmee is ook de financiële haalbaarheid dichterbij.
In het eerste kwartaal van 2025 verwachten de Zoomerij, Doelum en de gemeente te besluiten of de bibliotheek definitief naar Doelum gaat. Als het doorgaat, is de verwachting dat de bibliotheek medio 2026 zal verhuizen.

♦♦♦

  • Blijf op de hoogte via Facebook, Instagram  of via de nieuwsbrief, inschrijven onderaan de pagina.
  • Lokaal (pers)bericht of evenement insturen? Dat kan via [email protected]
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].