Ingestuurd: Door de terugloop van missionarissen wordt Missiehuis Vrijland verder ontmanteld als verzorgingshuis voor voormalige missionarissen van de Congregatie van Mill Hill.
De Congregatie als een echte gemeenschap -die deels leefde van giften- gaat teloor helaas.
Het kloosterverzorging was een van de laatste in zijn soort. Het klimaat is commercieel geworden. Inmiddels is het complex gekocht door vastgoedmaatschappij Lunee Vastgoed en wordt een deel verhuurt tegen hoge huurprijzen (redactie: va € 2.000,- per maand) door de zorgorganisatie Warm Hart Zorghuis aan niet-missionarissen, zoals verwoord in Reformatorisch Dagblad ( Premium ) d.d. 9 januari 2023.
De verhuur bestaat uit 26 appartementen, waarvan er voorlopig nog 18 bezet zijn door missionarissen: die worden neem ik aan voor de resterende tijd nog door de congregatie verzorgt. Ik vind het spijtig dat in een tijd waarin veel mensen lijden onder financiële problemen, onder meer door hoge huren en zorgpremies en er tevens veel problemen in de zorg zijn, gekozen is voor het luxe private segment van vermogende huurders (met een zorgindicatie).
Blijkbaar kiest ook de zorgverzekering voor de marktwerking en verzorging van mensen met een megapensioen, en niet voor zorg voor de minder bedeelden in onze samenleving. In het artikel wordt gesproken over 26 appartementen, maar het totale complex heeft veel meer kamers. Waarom niet de vele kamers benutten voor betaalbare huur- en koopwoningen voor mensen met een kleinere beurs, waaronder starters. Dat zou pas sociale verhuur zijn.
De kamers beschikken over alle basisvoorzieningen en het complex is fraai gelegen op een heuvel met weilanden en bos. Heeft de ‘kleine man’ geen recht op zo’n leefomgeving?
Bovendien zou het complex ook als een fatsoenlijke betaalbare ‘bejaardenhuis’ benut kunnen worden, zonder dat ouderen thuis van de trap vallen en mantelbezorgers overbelast raken.
Ik hoop dan ook dat het vastgoedbedrijf de rest van het complex niet afbreekt om er bijvoorbeeld dit als luxe zorginstelling uit te breiden. Er zijn socialere alternatieven ! Opvallend is dat stikstof ook vaak wordt aangevoerd als stokken van betaalbare woningbouw. Maar blijkbaar kunnen investeerders die zich richten op het duurdere segment hun gang gaan. Laten we a.u.b. teruggaan naar sociale woningbouwverenigingen en sociale zorg voor ieder.
Ik hoop dan ook dat de gemeente Renkum het tij nog kan keren. Word eens wakker !
Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen
Inwoner van Arnhem 1987-2007. Voormalig financieel medewerker Missiehuis Vrijland 1998-2004
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected] .
De redactie is te bereiken via [email protected] .