Een goed voornemen, wat het ook is

Foto: Ede.Nieuws

Ik zie verschillende groepjes vol goede moed lopend dan wel rennend langs komen. Het valt gewoon op dat het er veel meer zijn dan vorig jaar. Jong en wat ouder, mannen en vrouwen, alles komt over het voetpad voor ons huis langs.

Door juffrouw Raadgever

Mensen die dit jaar goed willen beginnen met bewegen. Dat hoeft dus niet altijd in de sportschool te zijn. Op eigen initiatief gaan ze de uitdaging aan. Hoelang ze het vol gaan houden is nog de vraag. Positief blijven. Het begin is er. Het weer heeft deze eerste weken nog redelijk meegewerkt. Afgezien van wat wind dan.

Maar dat blijkt een welkome extra handicap te zijn. Het verhoogt het calorieën verbruik. Tot nu toe was het in de vooravond nog steeds droog. Dus daar gaan ze. Het is niet zo dat ik nu met een pen en een check lijstje bij het raam zit hoor. Nee dat gaat me te ver.

En voornemen

Ja, wij hebben er ook eentje. Een goed voornemen dan. Nee, niet rennen of lopen. Het is sparen. Goed bedacht hé. Dat voornemen hebben we wel vaker gehad, maar elke keer gaat het de mist in. Deze keer is het echt! We gaan ervoor. De afgelopen maand bleek weer een week te lang te zijn voor het geplande budget. En daar gingen de centjes weer. Foetsie. Dus zijn we er nu eens even voor gaan zitten.

Met pen en papier gewapend gaan we ten strijde. Waar blijft het geld. Eén lijst met vaste uitgaven en één met in de maand voorkomende uitgaven zoals bijvoorbeeld verjaardagen enzovoort. Met de uitgaven van de afgelopen dure decembermaand in het achterhoofd worden de lijstjes langzamerhand langer. Veel te lang. Allemaal uitgaven die we moeten of willen doen.

Het wordt duidelijk dat wij mensen zijn die heel vrijgevig blijken te zijn. Dat wisten we al hoor. Niets nieuws. Want met lege handen naar een visite is voor ons geen optie. Iemand even iets extra’s toeschuiven vinden we heel gewoon. Ook moeten we er niet aan denken dat de hele straat straks een prijs wint en wij niet.

O, Ja! Eén van de huishoudelijke apparaten staat op de nominatie kapot te gaan en moet direct vervangen worden. Graag een goede dan kunnen we er voorlopig weer even mee vooruit. Een paar verjaardagen waar het cadeautje iets duurder uitviel zorgt ervoor dat ook de komende verjaardagen op hetzelfde niveau moeten worden behandeld. Anders krijgen we scheve gezichten.

Tel op en er staat alweer een flink bedrag. En nu is het januari. Voor elk familielid is er de eigen bijdrage aan de zorgverzekering. Als het allemaal uit één portemonnee moet komen is dat veel. Wat een pech als je direct gebruik moet maken van de apotheek, de huisarts, het ziekenhuis en de fysio. Je bent dan echt aan de beurt om de rekeningen direct te voldoen. En wel zo snel mogelijk.

Hoe doen al die gezinnen het die met dezelfde regels van ons zo ‘rijke’ land te maken hebben? Niet iedereen heeft een portemonnee die zonder krimp de rekeningen direct kan voldoen. En dat zijn er meer dan je kunt vermoeden. Ook weet niet iedereen de weg in de wereld van de subsidies en gespreide betalingen. Hopelijk gaat daar dit jaar echt iets in veranderen. Misschien dat er dan eindelijk wat spaargeld wat apart blijft staan voor iets extra’s. Dat gun ik iedereen.

Veiligheid voor alles

Geen wonder dat er veel eigen initiatief lopers zijn. Ik heb gemerkt dat de meeste ren- en loop partners een vaste tijd en een vaste route hebben. Het is een gezellig gezicht. De één heeft een nog gekleurder outfit dan de ander. Je haalt de fanatiekelingen er direct tussen uit. Groepen waar ver achteraan de nieuwelingen puffend en met een rood hoofd de groep proberen bij te houden.

Nu het al vroeg donker is hebben de meesten voor de veiligheid een reflecterend hesje aan. Om de linkerarm een armbandje met en licht of led lichtjes. Eerder had ik ook zo’n led-lichtbandje voor de hond. Als je op een knopje drukt gaan de lichtjes aan/uit of blijven branden. Zo kon ik hem in het donker blijven volgen.

Allemaal heel veel succes met het uitwerken van de goede voornemens. Ga er voor en hou vol. Wat het ook is

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Cookieinstellingen