Oppositie wil Renkums zakencollege

27 mei , 23:26 Politiek
dsc 0606
Net als veel andere gemeenten voorziet Renkum financiële problemen en heeft de organisatie het door personeelskrapte en stapelende taken lastig.
De oppositie in de Renkumse gemeenteraad vindt echter dat het huidige college van Gemeentebelangen, GroenLinks en PvdA hier veel eerder op had moeten handelen, dat het onvoldoende communiceert met de gemeenteraad en sommige zaken niet goed uitvoert. Het vertrouwen dat de huidige coalitie alleen de problemen gaat oplossen is daardoor bij diverse fracties verdwenen.
Daarom stelt de gezamenlijke oppositie van VVD, D66, RRR, FJB, CDA en OnE voor om over te gaan naar een zakencollege, nadat eerdere gesprekken met de coalitiepartijen hierover zijn mislukt.

“Geen gelukkig huwelijk”

Fedor Cuppen (D66 Renkum): “Vanaf het begin loopt de samenwerking tussen de coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en Gemeentebelangen erg stroef. Dat heeft al tot diverse scheuringen en het opstappen van gemeenteraadsleden bij Gemeentebelangen geleid. Op die manier kun je gewoon niet betrouwbaar besturen. Het blijkt ook gewoon geen gelukkig huwelijk tussen die coalitiepartijen.”
Oswald Velthuizen (RRR): “Financieel is het allemaal erg ondoorzichtig geworden en het blijkt heel lastig om antwoorden te krijgen op vragen die we daarover hebben. We hebben het gevoel dat de moeilijke zaken vooruit geschoven zijn. Zo zitten we van een situatie van ‘wat zijn we lekker bezig’ opeens in een crisis waarbij wij dan weer moeten helpen met het oplossen ervan. Die situatie is niet door ons veroorzaakt. Dan is bij ons uiteraard het vertrouwen niet groot dat het college het financieel zelf opgelost gaat krijgen.”
Francisca de Martelaere (CDA Renkum): “De communicatie moet echt beter: we worden als raadsleden vaak op het laatste moment verrast en overvallen door beslissingen die genomen zijn. Het beleid komt daardoor erg ad-hoc over en we hebben het gevoel dat de coalitiepartijen denken dat het college van hen is.”
Yvonne Litjens (OnE): “Ik constateer dat voorstellen van het college vaak niet op correcte informatie steunen. Daardoor ontbreekt het vertrouwen in de collegevoorstellen. Álle raadsleden zijn tenslotte gediend met objectiviteit. Dan zijn beslissingen ook uitlegbaar naar iedereen. Daarnaast is dringend een cultuuromslag nodig.”

Constructief

John Bartels (FJB): “Een goed samenhangend beleid ontbreekt nog steeds, bij een herwaardering van het bestaande beleid moeten ook de gevolgen in beeld worden gebracht. Keuzes maak je op basis van inzicht. Het gaat niet alleen om geld, voer samen eerlijke en open discussies.”
Wouter Hoge (VVD Renkum): “We willen geen nieuwe bestuurscrisis en juist voorkomen dat er nieuwe teleurstellingen gaan ontstaan. Maar als gemeente kun je niet opnieuw verkiezingen houden. Daarom stellen we als gezamenlijke oppositie voor om tijdelijk mee te gaan besturen om de zaak weer op orde te krijgen. Dat kan in de ogen van de VVD het beste door een tijdelijke externe oppositie wethouder toe te voegen en over te gaan naar een zakencollege structuur. Dat gaan we dan ook voorstellen in de gemeenteraad.”
Woensdag 29 mei dienen de partijen een motie vreemd ‘Toewerken naar een stabiel Renkums bestuur’ in tijdens de gemeenteraadsvergadering .

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected] .
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected] .