Welke sporten zijn mogelijk met de ziekte Parkinson?

Foto: Uniek Sporten

Regio – Ruim 7 miljoen mensen in de wereld hebben de diagnose Parkinson gekregen, de ziekte is wereldwijd de snelst groeiende hersenaandoening. Uit onderzoek is gebleken dat deze ziekte zich bij iedereen weer anders uit.

Dat vraagt dus altijd een behandeling op maat om de symptomen te onderdrukken. Sport en bewegen is daarbij vaak een onderdeel omdat het een gunstig effect heeft op de hersenfunctie van mensen met Parkinson. Aan welke activiteiten kun je dan denken?

Steeds meer sportaanbod

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen is naar voren gekomen dat regelmatig bewegen een positieve invloed kan hebben op mensen met Parkinson. Door die inzichten worden op steeds meer plekken sport- en beweegactiviteiten opgezet voor deze doelgroep. We geven daarom een paar goede voorbeelden:

(Kick)boksen

Het aantal groepen voor (kick)boksen met Parkinson is de laatste jaren hard gegroeid. De positieve ervaringen van de deelnemers zullen daar ongetwijfeld aan hebben bijgedragen. Bij deze bokslessen maak je geen fysiek contact maar stoot je vooral op een bokszak. Je verbetert tijdens het boksen je oog-hand-coördinatie, balans en conditie. Parkinson Boxing vindt o.a. plaats Ede, Arnhem én Zevenaar.

Wandelen

Door de lage impact zijn wandelen en nordic walking ook zeer geschikt als je Parkinson hebt. Dit is ook nog eens een hele sociale activiteit: tijdens een ommetje kun je weer even bijpraten met een buurman/vrouw, vriend of familielid. Wandelen in de natuur heeft ook nog eens positieve effecten op je mentale gezondheid. En dat is in de regio Arnhem heel makkelijk met de Veluwe om de hoek!

Zwemmen

Bewegen in het water kan ook een fijne ervaring zijn als je Parkinson hebt, omdat je door de gewichtloosheid bepaalde pijnklachten niet voelt. In het zwembad kun je zo een vrijheid ervaren die je nergens anders voelt. Neem dan ook een kijkje bij één van de vele doelgroepenbaden in de regio..

Dansen en nog veel meer

In de regio Arnhem zijn nog veel meer beweegactiviteiten voor inwoners met Parkinson. Wat dacht je van speciale danslessen bij Kadans in Arnhem? Kortom, er is genoeg te doen! Wil je meer weten over sporten en bewegen met een beperking in de regio Arnhem? Neem dan eens een kijkje op unieksporten.nl of neem contact op via [email protected].

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen