“Ik was 15 en kwam in de mensenhandel terecht”

Lisa staat hier bij haar eigen foto
Lisa staat hier bij haar eigen foto
Foto: Petra Scheutjens

Lisa (achternaam bekend bij de redactie) is een van de gezichten op de foto’s van de Open je Ogen voor mensenhandel tentoonstelling. Van 20 juli t/m 9 augustus was deze tentoonstelling te zien aan de Europalaan in Renkum.

Zij bevond zich jaren in het netwerk van de mensenhandel en werd seksueel uitgebuit. Mensenhandelaren zien hun slachtoffers als een product, niet meer dan een pak melk in de supermarkt. Kom je in dat netwerk terecht, dan kom je er heel moeilijk uit.

Longread

Mensenhandel, dat gebeurt niet en zeker niet in jouw omgeving. Je wil er niet aan denken dat jouw kind, familie, vriend of zelfs kennis erin terecht komt! Sluit je jouw ogen ervoor, dan creëer je ruimte voor handelaren. Zo kunnen zij toeslaan. Als je op straat loopt dan zie je die realiteit niet, maar die is er wel, vooral achter gesloten deuren. Een handelaar komt op het juiste moment, het juiste tijdstip in het leven van een slachtoffer, wanneer het even niet zo goed met ze gaat. Dan heeft diegene beet.

LisaIn de handen van een handelaar

Lisa kwam uit een gewoon gezin. Ze had veel vrienden en was populair op school. Met haar beste vriendin was ze veel op straat te vinden. Daar ontmoette ze haar handelaar, hoewel ze dat toen niet wist. Lisa was een opstandige puber en nadat het thuis uit de hand was gelopen, kwam ze letterlijk op straat te staan. Ze was pas 15 jaar.

Het beeld van een aantrekkelijke jongen die cadeautjes geeft, dat strookte met deze handelaar. De man was aardig voor haar. Hij bouwde een vriendschappelijke band met haar op. Hij ving Lisa op en liet haar bij hem slapen. Vanaf dat moment zat Kim, zoals Lisa zich was gaan noemen, in het netwerk van de mensenhandel. Kim had niets meer te zeggen over haar leven. Ze was machteloos tegen al het geweld. Op deze jonge leeftijd werd zij ontvoerd, opgesloten en gedwongen tot sekswerk.

Telkens als er iets gebeurde ging Kim weer terug naar deze vaderfiguur in haar leven, die zogenaamde vriend. Ze kon niet geloven dat hij achter de mensenhandel zat, dat juist hij haar handelaar was! Kim zag hem juist als haar beschermer. Ze kreeg te horen van de politie dat hij achter het misbruik zat, en dat ze niet langer veilig was in haar omgeving. Familie ving haar op en ze kwam in een internaat terecht.

Nergens veilig

Ook hierna wist het netwerk Kim altijd te vinden. Ze ontving talloze brieven en haar telefoon ging constant af. Desondanks kreeg Kim heel langzaam een klein beetje vertrouwen in de mensen om haar heen. Dat veranderde tijdens een groepsactiviteit met het internaat naar de kermis, waar zij opnieuw werd bedreigd met een mes. Ze sloeg op de vlucht en liet daarmee haar belager achter zich, maar ook het beetje vertrouwen dat ze had opgebouwd. Vanaf dat moment zag ze elke man als haar vijand. Kim schoot weer in haar overlevingsmechanisme, waarin ze agressief en opstandig werd. Ze deed alles om zichzelf niet te hoeven zijn, want ze wist niet meer wie ze was. Haar identiteit was haar afgenomen.

Kim deed aangifte bij de politie. Daar kwam het netwerk achter, en zij werd hiervoor afgestraft. Ze is niet meer naar de politie terug gegaan. Ze had het gevoel dat ze er helemaal alleen voor stond, dat niemand haar begreep of kon helpen. Het leven van Kim was een grote, uitzichtloze nachtmerrie.

Exposing

“Exposing” komt de laatste tijd veel voor, en Kim is hierin geen uitzondering. Dit betekent dat er video’s en foto’s werden gedeeld samen met haar telefoonnummer. Dit is veel makkelijker met alle sociale media van tegenwoordig. Het is net een snoepfabriek voor handelaren. Waar een handelaar eerst veel moeite moest doen, kan hij nu binnen een paar dagen een slachtoffer hebben gemaakt. Veel ouders hebben geen zicht op de activiteiten van hun kinderen op sociale media, en dat maakt het extra gevaarlijk.

LisaLaagdrempelige aanpak

De aanpak van mensenhandel is in veel gemeenten nog niet in orde. Het beschreven beleid is vaak anders dan de praktijk. Er wordt gedacht aan expertisecentra voor mensenhandel. Maar het merendeel van de slachtoffers zit niet te wachten op een expertisecentrum. Zij zien zichzelf vaak niet eens als slachtoffer van mensenhandel.

Als gemeenten op deze manier werken dan worden veel slachtoffers over het hoofd gezien en blijven zij van de radar. Juist deze mensen moeten in beeld komen

“Mensen zijn geneigd om slachtoffers in een hokje te stoppen. We moeten ze gaan zien als mensen met kwaliteiten en talenten. Dat zij ertoe doen. Zij zijn meer dan alleen slachtoffer.”

Een laagdrempelige aanpak is veel beter. Veel drempels zorgen ervoor dat slachtoffers moeilijker hulp zoeken en vinden. Soms moet een slachtoffer tien keer langskomen voor een kopje thee, voordat diegene de moed heeft verzameld om hulp te vragen.

Verleden als kracht

Lisa ging op zoek naar wie ze eigenlijk was. Want zij is meer dan alleen dat slachtoffer. Kim werd weer Lisa toen ze haar identiteit terug vond. Lisa gebruikt haar verleden als wapen tegen de mensenhandel. Ze noemt zichzelf ervaringsdeskundige. Ze wil verandering brengen in de manier waarop slachtoffers zichzelf zien. Ze vraagt aandacht voor de manier waarop je hen bejegend, op de manier waarop je je woorden kiest, op de manier van aanpak en inzet.

Door meer bewustwording, kennis over mensenhandel maar ook de handelaars en vooral degenen die deze industrie van dichtbij hebben meegemaakt, kunnen we leren hoe beter gehandeld kan worden. Zowel op het niveau van gemeenten en hun aanpak, maar ook hoe wij individueel ons steentje bij kunnen dragen om mensenhandel aan te pakken.

Lisa werkt samen met onder andere Comensha, Defence for Children en diverse hulpinstanties. Ze geeft voorlichting aan politie en hulpverleners.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen