Wageningen - Beïnvloedt niet of minder bewegen de spieren van mensen met type 2 diabetes en in welke mate? En kan een speciale techniek met kleine stroomstootjes helpen om spierkracht te behouden?
Dit zijn de vragen waarop PhD-kandidaat Gül Turan en Dr.ir. Marlou Dirks van Wageningen University & Research (WUR) antwoord proberen te vinden.
Mensen met diabetes type 2 lopen een groter risico op complicaties door spierproblemen, vooral tijdens periodes van verminderde beweging (inactiviteit).
Dit WUR-onderzoek, gefinancierd door het Diabetes Fonds, naar spierfunctie bij mensen met type 2 diabetes kan helpen begrijpen wat er precies gebeurt in de spieren tijdens inactiviteit. Ook zal het onderzoek praktische oplossingen, zoals een behandeling met zeer kleine stroomstootjes, ontwikkelen om de bloedsuiker van mensen met diabetes type 2 in inactieve periodes op peil te houden.
Iedereen ervaart wel eens een periode waarin bewegen moeilijk of onmogelijk is. Of het nu komt door een ziekenhuisopname, een gebroken arm of been, of een aandoening zoals een diabetische voet, spieren worden dan (tijdelijk) minder gebruikt. Hoewel dit rust biedt aan het lichaam, heeft het ook negatieve effecten op de spieren: ze worden kleiner, minder sterk en minder gevoelig voor insuline, het hormoon dat suiker uit het bloed opneemt.
Uit onderzoek blijkt dat niet bewegen negatieve effecten heeft op spiergezondheid en bloedsuikerregulatie bij mensen zonder diabetes. Maar hoe zit dat bij mensen met type 2 diabetes?
“In ons onderzoek vergelijken we twee groepen: mensen met type 2 diabetes en mensen zonder diabetes”, legt Turan uit. Bij alle deelnemers wordt de onderarm voor twee dagen in het gips gezet. Dit voorkomt elke beweging van de spieren in de onderarm.
“Op deze manier kunnen we de effecten van volledige inactiviteit meten, bijvoorbeeld door te kijken naar hoe suikers door de onderarmspier worden opgenomen.”
De wetenschappers zoeken voor dit onderzoek nog deelnemers in de leeftijd 18 tot 65 jaar met én zonder diabetes type 2. Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Gül Turan via email: [email protected].
Deelnemers leveren een waardevolle bijdrage aan nieuwe inzichten en betere behandelmethoden voor diabetes type 2.
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].