Operatiekamer live: fysiotherapeuten kijken mee met knieoperatie

jun 25 , 23:41 Zorg
live vanuit de operatiekamer fysiotherapeuten kijken mee met knieoperatie
Maandag 24 juni vond er een bijzondere live-knieoperatie plaats in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Deze live uitzending van een operatie was speciaal bedoeld om fysiotherapeuten uit de regio te scholen en om de samenwerking tussen fysiotherapeuten en orthopedisch chirurgen te versterken.
Maar liefst 26 fysiotherapeuten waren aanwezig. De sessie was een samenwerking tussen de Regionale Organisatie Fysiotherapie Gelderse Vallei en Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Een bijzondere operatie

De operatie van een recidiverende patellaluxatie - een herhaaldelijk uit de kom schietende knieschijf - werd op groot scherm uitgezonden in het ziekenhuis. De operatie werd uitgevoerd door orthopedisch chirurg Wybren van der Wal. Een deel van deze operatie, waarbij het gootje waarin de knieschijf beweegt dieper wordt gemaakt, wordt maar door een aantal orthopedisch chirurgen in Nederland uitgevoerd. Tijdens de operatie gaf orthopedisch chirurg Johan Pot uitleg en konden de fysiotherapeuten vragen stellen.
Van der Wal: ‘Het herstel na zo’n operatie duurt ongeveer 12 maanden en er is altijd intensieve begeleiding van een fysiotherapeut nodig. De fysiotherapeut kan een patiënt beter begeleiden wanneer die goed begrijpt wat er tijdens de operatie is gebeurd. Het is dan makkelijker om aan een patiënt uit te leggen waarom bepaalde spieren getraind moeten worden of waarom rust belangrijk is in een bepaalde fase van de revalidatie.’

Het knienetwerk in de Gelderse Vallei

Deze sessie was voor leden van het knienetwerk uit de regio Gelderse Vallei. De voorzitter van dit knienetwerk is fysiotherapeut Pieter Jansen. Hij vertelt: ‘Het doel van de sessie is om kennis en ervaring te delen en de samenwerking in de regio te verbeteren. We kijken vaker mee tijdens een operatie, maar nooit met zoveel tegelijkertijd. Door samen de operatie mee te kijken, vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen, verbeteren we de zorg in de regio.’

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected] .
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected] .