Subsidie voor Vilente en partners om ongeplande zorg te organiseren met zorgtechnologie

21 mei , 12:21 Zorg
foto partners project zorgen voor morgen
Vilente

Ouderenzorgorganisatie Vilente ontvangt samen met vier technologiepartners een EFRO-subsidie van ruim 1 miljoen euro voor het project ‘Zorg(en) voor morgen’. Deze Europese subsidie stimuleert innovatie en groei in regio’s.

Partnercontent

Met het project willen de organisaties ongeplande zorg planbaar maken met zorgtechnologie. Het doel is om de werkdruk te verlagen en de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Tijdens een werkdag ontvangen medewerkers veel meldingen, waarvan een groot deel niet direct zorg vereist. Met het project ‘Zorg(en) voor morgen’ wordt ingezet op technologieën die meldingen beter sorteren en gericht doorzetten naar de juiste medewerker. Zo ontstaat meer rust op de werkvloer en meer tijd voor persoonlijke aandacht voor cliënten.

Samenwerking

In het project werkt Vilente samen met vier innovatiepartners: Tonos Care (AI-ondersteunde zorgplanning), SARA (softwareplatform gericht op persoonlijke interactie onder andere ten behoeve van stressvermindering), IMEC NL / OnePlanet Research Center (slimme urinesensor en digital twin) en Verkerk Healthcare (gebruikersinterface en zorginformatieplatform).

Toepassing in de praktijk

De technologieën van deze partners komen samen in de VilenteXperience: een appartement van Vilente met onder meer een slimme toiletbril, slimme tv en slimme camera. De meldingen uit deze technologieën worden in een triagekamer ontvangen, geanalyseerd en – indien nodig – doorgezet naar een (zorg)medewerker.

‘We zetten technologie in die elkaar versterkt en echt iets toevoegt voor cliënten,’ zegt Hans Santegoeds, manager ICT & Zorgtechnologie bij Vilente. ‘Het geeft medewerkers meer rust in hun werk en tijd voor de cliënt, en cliënten een gevoel van eigen regie en veiligheid.’

Oefenen met een nieuwe manier van werken

De inzet van technologie vraagt om een andere manier van werken. In de VilenteXperience maken zorgmedewerkers, cliënten en naasten kennis met deze manier van werken. Door middel van een spelvorm ervaren zij hoe technologie kan ondersteunen in het dagelijks werk en leven. De ervaringen en reacties worden gebruikt om de werkwijze en technologie verder te verbeteren.

Planning en opschaling

Het project startte in januari 2025 en loopt tot begin 2027. Daarna volgt opschaling naar andere locaties van Vilente en mogelijk ook andere zorgorganisaties.

EFRO-subsidies zijn doorgaans gericht op economische innovatie. Dat maakt het opvallend dat Vilente deze subsidie ontvangt. De toekenning onderstreept dat technologische vernieuwing in de zorgsector steeds belangrijker wordt binnen regionale ontwikkelingsprogramma’s.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].