De landelijke erfgoedvereniging Heemschut heeft middels een brief aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Renkum laten weten zich ernstig zorgen te maken over de sloop van voormalig Hotel Dreyeroord.
De sloop van Dreyeroord in Oosterbeek heeft hen ook bereikt. Veel mensen vinden dat Dreyeroord niet afgebroken mag worden en zien graag een bestemming die in het huidige pand past.
De afdeling van Heemschut in Gelderland verbaast zich erover dat de nieuwe eigenaar met een plan
komt dat bij voorbaat al niet past in het huidige gebouw en dat het College van B&W
zo makkelijk meegaat in het verhaal van de projectontwikkelaar.
Heemschut wijst het College erop dat eventuele sloop op veel verzet en negatieve publiciteit zal stuiten. Niet alleen van inwoners van deze gemeente, ook daarbuiten, zelfs over landsgrenzen heen. De rol van Dreyeroord tijdens de Tweede Wereldoorlog geeft daarvoor de aanleiding.
Een petitie op de website van Airborne Feelings
werd al duizenden keren ondertekend, de ondertekenaars komen uit bijna 40 verschillende landen.
Er zijn veel argumenten die ervoor pleiten Dreyeroord te laten staan, schrijft Heemschut, architectonisch, stedenbouwkundig en vooral historisch gezien. In de brief gaan zij daar voor dit moment niet verder op in, ook omdat de argumenten daarvoor door meerdere partijen al onder de aandacht is gebracht.
Heemschut sluit niet uit dat Dreyeroord als gemeentelijk monument of als martiaal object beschermd had moeten zijn en wil het College vooral behouden voor het toestaan van sloop, voordat alle juiste procedures zijn gevolgd.
Heemschut bestaat sinds 1911 en bestaat uit diverse burgers, gesteund door een professioneel team, die zich actief inzetten voor behoud en waardering van monumenten en cultuurlandschappen. In onderstaand, bijna 10 minuten durende filmpje, leggen ze uit wat zij doen en wat ze willen bereiken.