Airborneherdenking: bloemenkinderen van 1945 en de kinderburgemeester

Strak in het pak liep onze kinderburgemeester van Renkum, Remi Bakker naast burgemeester Agnes Schaap om een krans te leggen op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek tijdens de jaarlijkse herdenking.

(klik op de bovenste foto om de rest te zien)

Een bijzondere 75e, die niet alleen daarom bijzonder was. Het was voor het eerst dat een kinderburgemeester van Renkum aanwezig was en samen met het college een krans legde maar ook de eerste bloemenkinderen waren aanwezig.

1945

Remi werd gedurende de ceremonie op de hoogte gehouden door wethouder Verstand. Aan de zijkant zat een 20-tal oudere dames en heren met bloemen in hun hand. 74 jaar geleden waren zij onder de eerste bloemenkinderen die bloemen legden op de graven van de gevallenen tijdens operatie Market Garden. Door de organisatie waren ze opgespoord om nu weer bloemen te leggen.

Ze mochten nog even blijven zitten terwijl alle, veel jongere, Nederlandse, Britse en Poolse schoolkinderen de plek voor ‘hun’ oorlogsgraf opzochten. Remi liep ondertussen met het voltallige college en een krans naar het grote kruis aan het eind van de begraafplaats.

Oók bloemen

Nadat de krans gelegd was, liep het college terug naar hun stoel maar Remi niet. Samen met een medewerker van de gemeente baande hij zich een weg naar zijn schoolklas om samen met hen, op ‘zijn’ oorlogsgraf bloemen te leggen.

Toen er: “Hou de bloemen die je hebt meegenomen omhoog” klonk, stonden de bloemenkinderen van 1945 ook op hun plek en ze hielden de bloemen hoger als de rest. Elkaar wat ondersteunend legden ze bloemen op ‘hun’ oorlogs graf.

Het moment waarop honderden kinderen hun bloemen omhoog houden, zich omdraaien en de bloemen dan, met de stelen gericht naar de steen, neerleggen op de graven, is het meest indrukwekkende moment.

Het moment waarop de veteranen wachten en wat een zicht zal het dit jaar geweest zijn, op ieder graf lagen bloemen, geen één uitgezonderd.

Lees ook:

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden