Zonder publiek maar Wageningen herdenkt 75 jaar vrijheid samen

Foto: Wageningen Nieuws

In Wageningen, Stad der Bevrijding, vindt dit jaar een aangepast programma plaats op 4 en 5 mei om 75 jaar vrijheid te herdenken. Weliswaar zonder publiek, maar meer dan ooit samen en bovendien voor iedereen te volgen via tv of internet.

Daarnaast kan iedereen zelf via vrijheidsvuur.nl het Vrijheidsvuur ontsteken en digitaal doorgeven.

Toon van Asseldonk: “Het was natuurlijk bijzonder spijtig dat we het geplande programma moesten annuleren. Gelukkig hebben we heel snel samen met gemeente, provincie en Nationaal Comité 4 en 5 mei een passend alternatief samengesteld, thuis te beleven voor iedereen. Het Vrijheidsvuur en de Herdenking staan hierbij centraal en het wordt een 4 en 5 mei waarop we de betekenis van Vrijheid op meerdere manieren zullen beseffen.”

4 mei 2020

18.45 uur: Lokale dodenherdenking

Het lokale herdenkingsprogramma op 4 mei vindt dit jaar plaats in aangepaste vorm. Burgemeester Schaap zal samen met kinderburgemeester Remi Bakker en de voorzitters van de Oranjeverenigingen kransen leggen bij de diverse monumenten.

21.00 uur: Vrijheidsvuur naar Bevrijdingsfestivals

Vanaf 21.00 uur overhandigen burgemeester Geert van Rumund en voorzitter van Wageningen45 Toon van Asseldonk het Vrijheidsvuur aan dertien vertegenwoordigers die het (Vrijheids)vuur dragen voor de steden waar normaal gesproken Bevrijdingsfestivals plaatsvinden.

Deze vuurdragers brengen in een historisch voertuig het vuur naar hun stad, waar het vuur gelijktijdig met het Vrijheidsvuur in Wageningen, om 24.00 uur wordt ontstoken.

Deze uitzending is vanaf 21.00 uur te volgen via een livestream van Omroep Gelderland op de website, Facebook en YouTube.

23.45 uur: Overgang van 4 naar 5 mei met staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis

In een live-uitzending op NPO1 blikken we 75 jaar terug, op de bevrijding van Nederland. We staan op de historische locatie bij Hotel de Wereld stil bij onze vrijheid nu en creëren een nationaal moment van saamhorigheid. De muzikale invulling wordt verzorgd door operazangeres Tania Kross en harpiste Lavinia Meijer. Om middernacht ontsteken de staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis en burgemeester van Wageningen Geert van Rumund het Vrijheidsvuur.

Deze uitzending is vanaf 23.45 uur live te volgen via tv op NPO1, via een livestream op wageningen45 en vrijheidsvuur.nl.

Geef op 4 mei zélf het Vrijheidsvuur door

Wageningen45 ontsteekt het Vrijheidsvuur op 4 mei samen met heel Nederland. Het Vrijheidsvuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Iedereen kan op 4 mei vanaf 21.00 uur het Vrijheidsvuur zelf ontsteken en op een bijzondere en persoonlijke manier digitaal doorgeven aan vrienden en familie.

Met een video óf een animatie. Écht ontstoken lichten zetten we achter het raam of in de tuin. Op deze manier zetten we samen Nederland in het licht, markeren 75 jaar vrijheid én maken het verschil door het Vrijheidsvuur door te geven. Dit kan via de website vrijheidsvuur.nl.

5 mei 2020

15.00 uur: Nationale Herdenking Capitulaties 1945

Tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 herdenken we jaarlijks de offers van de geallieerde strijdkrachten voor de bevrijding van Nederland. Dit gebeurt op 5 mei bij het Nationaal Bevrijdingsmonument in Wageningen. We staan stil bij de momenten waar heel Nederland haar huidige vrede en vrijheid herkreeg; zowel de capitulatie van Duitsland op 5 mei als die van Japan op 15 augustus.

In een live-uitzending van Omroep Gelderland vanaf het 5 Mei plein bij Hotel de Wereld, worden tijdens een ceremonie in verstilling op eervolle wijze vlaggen geplaatst van de landen die bijgedragen hebben aan de bevrijding van het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden in 1945. De vlaggen staan symbool voor de offers die ieder land heeft moeten brengen voor de bevrijding van het Koninkrijk der Nederlanden in 1945. De ceremonie wordt muzikaal ondersteund door harpiste Lavinia Meijer. Tania Kross zingt het Wilhelmus met en voor ons. Een hoornblazer van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers speelt de Last Post.

Deze uitzending is vanaf 15.00 uur live te volgen via Omroep Gelderland op TV of via livestream op de website, Facebook en YouTube.

#blijfthuis

De organisatie verzoekt iedereen alle gestelde maatregelen vanuit de overheid rondom het coronavirus op te volgen en thuis te blijven. Alles wordt afgezet en er zal op locatie niets te zien zijn. #blijfthuis. De opnames van alle activiteiten op 4 en 5 mei zijn zonder publiek en hierop wordt door de autoriteiten streng gehandhaafd. Alle uitzendingen zijn te volgen via televisie, livestream en de social mediakanalen van Wageningen45. Meer informatie: wageningen45.nl

Bevrijdingsevenement Wageningen 2021

Ervan uitgaande dat de coronacrisis in Nederland volgend jaar onder controle is, organiseert Wageningen45 in samenwerking met de gemeente Wageningen en de provincie Gelderland, het Bevrijdingsevenement Wageningen op 4 en 5 mei 2021. Wageningen45 streeft er, samen met de betrokken partijen, naar om in 2021 zoveel mogelijk van de activiteiten die ter ere van 75 jaar Vrijheid gepland waren, alsnog te laten plaatsvinden.