Waargebeurd oorlogsverhaal komt in podcast ‘Vlucht uit Renkum’ tot leven

Foto: Vlucht uit Renkum

Het is 1 oktober 1944. Ko van der Vooren, slager in het Gelderse Renkum, neemt dan een drastisch besluit. Samen met zijn gezin moet hij vluchten voor het oorlogsgeweld want zijn dorp wordt door de Duitse bezetters tot ‘Spergebied’ benoemt.

Niemand is meer veilig.

Dagboek

Twee weken eerder, vanaf de start van operatie Market Garden op 17 september, houdt hij een dagboek bij van alle gebeurtenissen die hij meemaakt: de bombardementen, het schuilen in een kelder, het veilig houden van zijn kinderen en de tocht van Renkum naar Ede en Montfoort. In de nieuwe podcast ‘Vlucht uit Renkum’ neemt Hans Melief, kleinzoon van Van der Vooren, de luisteraar mee aan de hand van dagboekfragmenten en interviews met ooggetuigen, zoals de twee jongste dochters van de slager.

Ko van der Vooren heeft van 17 september 1944, de start van operatie Market Garden, tot 5 mei 1949 een dagboek bijgehouden. Dankzij dit ooggetuigenverslag wordt in de podcast een bijzondere inkijk gegeven in het leven van een normaal gezin in oorlogstijd. Hans Melief: “De podcast ‘Vlucht uit Renkum’ is een verhaal uit onze recente geschiedenis over een gewoon gezin dat in een tijdsbestek van enkele weken al zijn bezit verliest, dien persoonlijke veiligheid kwijtraakt en moet vluchten voor al het oorlogsgeweld.”

Oekraïne

Ondanks dat deze podcast zich afspeelt in een periode van bijna 80 jaar geleden, is de inhoud volgens Melief actueler dan ooit: “Wat mijn opa en zijn gezin toen beleefden, de keuzes die ze moesten maken, de continue dreiging van geweld, die hoor je nu terug in de verhalen van vluchtelingen uit Oekraïne, Syrië en andere oorlogsgebieden. Wil je de huidige vluchtelingen begrijpen, dan helpt het verhaal van Ko van der Vooren zeker daarbij.”

Als in mei 1945 Duitsland capituleert, keert het gezin terug naar Renkum en in 1946 begint de moeizame wederopbouw van de slagerij in Renkum die pas op 5 mei 1949 heropend kan worden.

Boek

Het verhaal van opa Ko was tot deze podcast niet onbekend bij kleinzoon Hans Melief. Het dagboek is altijd in het bezit van de familie gebleven en de verhalen daarin werden ook in de familie gedeeld. Dat was zelfs de reden dat Melief een aantal jaren geleden er een boek uitbracht: “Het verhaal van mijn opa sprak mij altijd tot de verbeelding. Wat hij meemaakte, is bijna niet op te schrijven, maar hij deed het. En dat verhaal verdient, naast een boek, ook een podcast.”

Podcast

De podcast ‘Vlucht uit Renkum, is op de bekende podcast kanalen te vinden. Sinds 2019 is het gehele dagboek ook als blog te lezen op vluchtuitrenkum.nl. Het boek komt niet meer in druk.

Lees ook: Hoe een Renkumse slager met zijn gezin moest vluchten in 1944

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen