Een veldgraf op Moscowa, begraafplaats in Arnhem

Foto: Deel boekomslag

Onlangs verscheen het boek ‘Een veldgraf op Moscowa, begraafplaats in Arnhem. Verhalen van 62 geallieerde militairen die stierven tijdens de Slag om Arnhem september 1944’

Op Begraafplaats Moscowa in Arnhem-noord delfde men in september 1944 vier massagraven. Deze bevonden zich op het rooms-katholieke gedeelte, bij de scheidingsmuur met het joodse kerkhof. Vijfenzeventig geallieerde militairen die sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem kregen hier een tijdelijke rustplaats. Na de aanleg van de Arnhem Oosterbeek War Cemetery vonden in 1945 de herbegravingen van de stoffelijke resten plaats.

Dertien van deze mannen zijn anno 2023 nog ongeïdentificeerd en liggen als ‘Known unto God’ op wat in de volksmond de Airborne Begraafplaats heet

moscova62 militairen

Van tweeënzestig militairen is wel bekend wie ze waren. Sommigen van hen stierven meteen, getroffen door een kogel of een granaatscherf, anderen overleden later aan verwondingen. Het zijn mannen van diverse leeftijden. De oudste was zevenendertig, en de jongsten waren negentien jaar. Ook de sociale achtergronden en de huwelijkse staat liepen uiteen. De meesten waren vrijgezel. Een paar hadden verkering. Van de achtentwintig getrouwde militairen waren er tien vader. En tien hebben hun kind nooit gezien, omdat het geboren werd na september 1944.

Wie waren deze soldaten? Hoe zag hun leven eruit voor 1944? Uit wat voor gezinnen kwamen zij? Wat deden hun ouders voor de kost? Was er wel een vader in hun leven? Welke scholen bezochten ze in hun jeugd en tienerjaren? Hadden ze een baan voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak?

Biografische schets

Deze en andere vragen waren aanleiding tot het samenstellen van dit boek. Door middel van uiteenlopend onderzoek is getracht de gezinssituaties van de afzonderlijke militairen te reconstrueren. Met behulp van documenten, brieven, krantenartikelen, foto’s en familieanekdotes is een biografische schets van de tweeënzestig mannen ontstaan.

Het boek (hardcover, gebonden) telt 270 bladzijden, bevat ruim 500 illustraties en onthult veel foto’s van soldaten die tot nu toe nergens anders zijn gepubliceerd

Auteur: Judith C. Minkman. Uitgever: S.I. Publicaties, Oosterbeek. ISBN 978 907 098 7084. Prijs € 45 (binnen Nederland inclusief verzendkosten; buiten Nederland exclusief verzendkosten). Voor het bestellen van een exemplaar, mail je adres naar: [email protected].

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen