Tijdens de gemeenteraadsvergadering woensdagavond werd door D66, VVD en PvdA een motie vreemd ingediend over een missend Airborne monument in de gemeente Renkum.
Overal in de gemeente zijn monumenten te vinden die herinneren aan Operatie Market Garden maar daar waar de geallieerden als allereerste landden, de 17e september in 1944: de Renkumse Heide, staat er geen. Er staan een luisterkei maar dat is geen monument. De steen maakt deel uit van de Liberation Route Europe .
De gehele raad vond de motie voor een monument die herinnert aan de 1e luchtlandingen heel sympathiek en wethouder Erik Heinrich nam daarom de motie over. Er hoefde dus niet meer over gestemd te worden.
In de motie staat dat mede door de initiatieven van Renkum Leeft steeds meer mensen deze historische plek bezoeken en het vanuit historisch oogpunt maar ook vanuit toeristisch oogpunt, zinvol is deze plaats op de Renkumse heide te markeren.
Er zijn eerder pogingen ondernomen om een monument op of bij de Renkumse Heide te plaatsen. De eigenaar van Eethuis Airborne wilde een replica van een anti-tank kanon te plaatsen als monument in 2015. Dit is om diverse redenen niet door gegaan, maar kon ook op sympathie rekenen van de gemeente destijds vertelde Heinrich.
Er was ook wel wat weerstand tegen het kanon omdat honderden meters verderop, bij de rotonde aan de Utrechtseweg in Heelsum precies hetzelfde anti-tank kanon staat.
Het nieuwe monument, te realiseren voor de 75e Airborneherdenking in 2019, zou nu ook best een kanon mogen zijn maar ook een gedenksteen of plaquette. Daar zijn de initiatiefnemers vrij in.
Wel zal men bij de plannen Renkum Leeft en het Airborne Museum actief gaan betrekken. Passende financiering zou via het Vfonds aangevraagd worden.
De voorkeur gaat uit de opdracht tot realisatie op te dragen aan een kunstenaar uit de gemeente Renkum.