Het verlies van Dreyeroord bij Omroep Gelderland

28 aug 2018, 16:35 1940-1945
dsci5535
Renkum Nieuws

Het verlies van voormalig hotel Dreyeroord ligt nog steeds gevoelig. Niet in de laatste plaats bij John Dewyert die tijdens de gevechten in september 1944 in het hotel woonde.

Dat was geen fijne tijd en de tijd die erna kwam, waarin zijn ouders beschuldigd werden van collaboratie met de NSB, kon hij niet wachten Nederland te verlaten en was blij naar Canada te vertrekken.

Zusje

De oorlog begon hard voor John. Op 10 mei 1940, toen de Duitsers ons land binnenvielen werd zijn zusje geraakt door een projectiel bij het opblazen van de brug over het spoor bij Oosterbeek. Ze overleed de volgende dag. Zuske werd 7 jaar.

John's moeder werd in 1943 verliefd op de eigenaar van hotel Dreyeroord meneer van der Sluys en kwam daarom in het hotel te wonen. Hij maakte er Operatie Market Garden mee, zat in de kelder terwijl de Kings Own Scottish Borderers met de Duitsers in en rond Dreyeroord vochten.

Toen de geallieerden verslagen waren, moest ook John met zijn familie Oosterbeek verlaten en kwam nooit meer terug. Eén van de redenen daarvoor dat zijn stiefvader stond aangemerkt als NSB-verdachte.

Duitser afgeleid

Door de nieuwsberichten dat het hotel gesloopt zou worden speelden zijn herinneringen weer op, hij nam zijn familie mee naar Nederland en was vastbesloten de onschuld van zijn moeder en stiefvader aan te tonen.

Zover hij wist deden ze in het ondergrondse iets en leidde zijn moeder met de piano de Duitsers (die het hotel bezet hadden in de oorlog) af, waarbij het in het hotel gonsde van de geheimzinnige bedrijvigheid waar de Duitsers niets van mochten merken.

Mooie reportage van Omroep Gelderland in het kader van: 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 , met een YouTube kanaal waar je, zeker als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Gelderland gedurende de Tweede Oorlog, een mooie collectie aan kleine én grote reportages vindt over de kleinste én de grootste gebeurtenissen in onze provincie in de jaren 1940 tot 1945.