Oosterbeek - Het Airborne Museum en de
Vereniging Vrienden van het Airborne Museum slaan de handen weer ineen! Er is een nieuwe reeks van lezingen van start gegaan.
Kom in het Airborne Museum luisteren naar kenners, specialisten en ervaringsdeskundigen. Deze reeks biedt zowel verdieping als verkenning van verschillende historische én actuele onderwerpen. De Slag om Arnhem staat hierin centraal.
"Operatie Pegasus: een grootse ontsnapping" door luitenant-kolonel Gerard Gijsbertsen (uitverkocht)
Zaterdag 19 oktober, 14.00
Operatie Pegasus betrof twee militaire operaties. Pegasus 1 en 2, uitgevoerd in oktober en november 1944 , hadden als doel om geallieerde soldaten na de Slag om Arnhem veilig uit bezet gebied over de Nederrijn te brengen. In zijn
lezing belicht Gijsbertsen niet alleen de planning en het verloop van deze operaties, maar ook de cruciale rol van het Nederlandse verzet.
Gerard Gijsbertsen is luitenant-kolonel b.d., secretaris van het Platform Militaire Historie Ede en oud-bestuurslid van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum. Geboren in Ede en jarenlang verdiept in de militaire geschiedenis van de Veluwe, is Gijsbertsen dé persoon om je te vertellen over deze twee gedurfde ontsnappingsoperaties uit 1944. (tekst gaat verder na afbeelding)
Airborne Museum
"Burgerbijdragen aan medische zorg tijdens de Slag om Arnhem" door dr. Matthijs Somford
Zondag 17 november, 14.00
Tijdens de Slag om Arnhem was er een uitgebreid militair medisch plan opgesteld door de Royal Army Medical Corps. Bij de poging tot uitvoering van dit plan bleek de hulp en ondersteuning van burgers onmisbaar. Tijdens deze lezing zal dr. Matthijs Somford de nadruk leggen op de inzet van burgers tijdens de zorg voor gewonde soldaten en de risico’s die ze daarbij liepen. Aan de hand van persoonlijke verhalen vertelt Somford hoe deze burgers hun werkzaamheden uitvoerden onder vaak gevaarlijke omstandigheden.
Dr. Matthijs Somford is orthopedisch chirurg en kenner op het gebied van medische zorg tijdens de Slag om Arnhem. Eerder gaf Somford een lezing over de organisatie van Britse zorgverlening tijdens de Slag om Arnhem. (tekst gaat verder na afbeelding)
Airborne Museum
"Plekken uit de bezettingstijd om bij stil te staan" door Ad van Liempt
Zondag 22 december, 14.00
Een tarweveld in het gehucht Rademakersbroek bij Varsseveld, waar op een dag in maart 1945 46 mannen werden geëxecuteerd: hier is het gebeurd. Of de kerk aan de Hogestraat in Aalten waar 48 jonge mannen opgepakt werden tijdens een razzia door de Duitse bezetter. Tijdens zijn lezing neemt Van Liempt je mee in een aantal bijzondere verhalen over plekken die de bezettingstijd markeren, in al hun onvoorstelbare gruwelijkheid.
Ad van Liempt is een gerenommeerde journalist, historicus en televisiemaker. Hij staat bekend om zijn werk op het gebied van geschiedenis en documentaires, met een focus op de Tweede Wereldoorlog en andere belangrijke historische gebeurtenissen. Samen met fotograaf Rolf Baas zocht Ad van Liempt vijftig plekken op waar tijdens de bezettingstijd aangrijpende dingen gebeurd zijn. Deze plekken zijn vastgelegd in het boek ‘Hier is het gebeurd. 50 plekken uit de bezettingstijd om bij stil te staan’. (tekst gaat verder na afbeelding)
Rolf Baas
Lezing bijwonen
Voor het bijwonen van een lezing heb je een geldig toegangsbewijs nodig. Vrienden van het Airborne Museum en Museumkaarthouders hebben gratis toegang tot het museum.
Reserveren doe je
via deze linkVriend worden
Leden van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum (VVAM) bezoeken en museum gratis en steunen het voortbestaan van het museum.
De Vereniging geeft drie maal per jaar het Airborne Magazine uit. Hierin staan actualiteiten met betrekking tot de Vereniging en het museum, maar ook verdiepende artikelen over de Slag om Arnhem. Daarnaast organiseert de Vereniging voor leden regelmatig evenementen, zoals excursies, themadagen en lezingen. De excursies hebben een vorm van Battlefield Tours naar gebieden die van historische betekenis zijn voor de gebeurtenissen in september 1944.
♦♦♦
- Blijf op de
hoogte via Facebook, Instagram of via de nieuwsbrief, inschrijven
onderaan de pagina.
- Lokaal
(pers)bericht of evenement insturen? Dat kan via [email protected]
Renkum.nieuws.nl richt zich op
berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen,
wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil
jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met
je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te
adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met
Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail:
[email protected].
De nieuwsredactie is
te bereiken via
[email protected].