Van Huis en Haard, Airborne Museum Hartestein

15 mrt 2016, 23:53 Exposities
the vital bridge at arnhem after the british paratroops had been driven back
Wikipedia

In september 1944, na de Slag om Arnhem, beveelt het Duitse opperbevel de complete evacuatie van de bevolking van Arnhem en omstreken. In totaal verlaten meer dan 150.000 burgers huis en haard. Grote groepen vluchtelingen gaan op weg, bepakt en bezakt, meestal lopend met de fiets aan de hand. De meesten vinden tijdelijk onderdak bij boeren in de omgeving. Anderen trekken verder, zelfs tot in Friesland aan toe.

De tentoonstelling vertelt het ingrijpende verhaal van deze vluchtelingen en hun belevenissen tijdens de evacuatie, de bevrijding elders in mei 1945 en hun terugkeer. Hoe houden zij zich staande tijdens het maandenlange verblijf ver van huis? Wat treffen ze aan bij terugkeer? En hoe pakken ze het leven weer op?

Maak je eigen strip met ooggetuigen Jopy en Henk in de hoofdrol

Speciaal voor onze jonge bezoekers is er het Kinderverhalenspoor, waar je je eigen stripverhaal maakt. Jopy en Henk, twee ooggetuigen van de Slag om Arnhem en de evacuatie. Zij waren toen nog maar 11 en 13 jaar. Met Jopy en Henk als gids en verteller maak je van alles mee. Heb jij wel eens op een hooibaal geslapen? Kom en ervaar hoe dat voelt. Maar het gaat ook over de angstige momenten in de vlucht, het vast proberen

te houden aan het normale leven en de thuiskomst in de verlaten stad. Na afloop krijg je een aandenken mee naar huis. Geschikt voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 13 jaar.

Evacué Jopy Brouwer, nu 80 jaar:

‘De oorlogservaringen hebben me geleerd de dingen te nemen zoals ze zijn. Veiligheid, eten en drinken zijn niet vanzelfsprekend. Dat heb ik ook mijn kinderen meegegeven. Ik ben dankbaar voor wat ik heb, en help graag andere mensen die in nood verkeren. Zo heb ik via de kerk contact gekregen met een asielzoekster. Ik ben nu peetoma van haar dochtertje.’

Waar: Airborne Museum Hartenstein, Utrechtseweg 232, Oosterbeek

Wanneer: 25 april 2014 t/m 27 mei 2016