Thee met Thema: Entartete Kunst met Josée Claassen

Ausstellung der NSDAP, 1938
Foto: No known copyright

Veel moderne beeldende kunst en muziek werd door de nazi’s als ‘entartet’, als ontaard, ongewenst beschouwd.

Over die beeldende kunst maakten de aanhangers van Hitler in 1937 in München een grote tentoonstelling, in 1938 Düsseldorf een soortgelijke tentoonstelling, maar dan over ‘entartete’, ongewenste muziek.

Entartete Kunst

Wat was de aanleiding voor die tentoonstellingen? Wie waren die ontaarde beeldend kunstenaars en componisten? Wat voor werk maakten zij? Op deze vragen krijg je een antwoord tijdens deze lezing.

Tijdens de voordracht hoor je muziek van Paul Hindemith, een fantastisch Jiddisch lied en hoor en zie je een prachtig operafragment van Franz Schreker. Je ziet werk van Otto Dix, die portretten schilderde voor H. Göring, en ook van onder meer Franz Marc, Emil Nolde, Vincent van Gogh en Wassily Kandinsky.

Zij allen werden door Nazi-Duitsland als ontaarde kunstenaar of componist beschouwd en voldeden niet aan de, door de Nazi’s zo gewenste ‘Arische kunst’. Zo was Hindemith’s muziek te modern en was Schreker Joods, zijn muziek werd per definitie al afgekeurd.

Historica Josée Claassen

Josée Claassen is kunsthistorica en liefhebber van klassieke muziek. Tijdens en na haar opleiding in Leiden gaf zij daar als gastdocent colleges cultuurhistorie. Afgelopen jaren heeft zij zich gespecialiseerd in het geven van lezingen waarin beeldende kunst gecombineerd wordt met klassieke muziek. Een boeiende combinatie, zoals velen in Oosterbeek inmiddels hebben ondervonden tijdens haar Kerstlezing voor zestig plus Renkum.

Aanvangstijd: 16.00 u

N.B. Aanmeldingen voor de zoombijeenkomst met naam en emailadres mailen uiterlijk 6 april naar [email protected] en graag 20 minuten voor aanvangstijd de mailbox van de PC openen om op instructies te wachten.

Een vrijwillige bijdrage (ter bestrijding van de kosten) voor deze bijeenkomst kan worden gestort op bankrekening NL34INGB000 527 0000 van de Raad van Kerken Oosterbeek-Wolfheze o.v.v. Thee met Thema

Meer weten? Mail Marlies Raaijmakers via [email protected] 

♦♦♦

Cookieinstellingen