Eindelijk weer een Airborne Wandeltocht zoals het hoort

Foto: DM van Hellesem

Oosterbeek – Nog een paar dagen dagen en dan barst de 75e Airborne Wandeltocht los want wat hebben we er allemaal een zin in!

Steeds meer maroon-rode vlaggen met de lichtblauwgekleurde Pegasus wapperen in de straten. Banners in dezelfde kleuren sieren de lantaarnpalen, het gemeentehuis en de etalages in de winkelstraten.

Eindelijk weer normaal

In 2020 ging het niet door corona, in 2021 alternatief en nu mag iedereen weer op de ouderwetse manier zoals we dat het liefst willen, samen gezellig de Airborne Wandeltocht lopen. En als je alleen wil lopen kan dat natuurlijk nog steeds! Maar dan nu wel langs gevulde routes door andere lopers, mensen langs de kant die je aanmoedigen, muziek, kunst, gezelligheid, met gejuich ontvangen worden en…nou ja, alles weer. Zelf een aantal Arnhem-veteranen zijn er dit jaar weer bij.

Market Garden ChallengeDankzij de Taxi Charity for Militairy Veterans die hen thuis in Engeland ophaalt en naar hier brengt, onderweg goed verzorgd. Helaas hebben twee van hen toch moeten laten weten niet te kunnen komen maar er zullen nog steeds zes veteranen hun opwachting maken bij de welbekende Airborneboog voor het Airborne Museum.

Lees ook: “Market Garden Challenge” wil 10.000 pond ophalen voor de Taxi Charity for Militairy Veterans

Loop of zwaai je mee?

Als je nog geen kaartje hebt, zijn die nog steeds te krijgen, zaterdag bij de start nog maar als je ze besteld kun je er een parkeerkaart bij halen zodat je, je auto buiten Oosterbeek op de aangewezen parkeerplaats kwijt kunt. Want parkeren, en in of uit Oosterbeek komen gaat die zaterdag moeilijk. Maar daar heeft de gemeente Renkum een mooi overzicht van verspreid die je via de link hieronder kunt vinden.

Verkeersmaatregelen tijdens de 75e Airborne Wandeltocht op 3 september

Of kom je zwaaien? Kijken naar die sportieve mensen die 10, 15, 25 of 40 kilometer lopen? Dat vinden ze harstikke leuk en je kunt overal in de gemeente langs één van de routes wel een plekje vinden. Overal hebben horecaondernemers hun terras buiten staan (er wordt wel een beetje regen voorspeld nu maar of het ook valt is maar af te wachten), winkeliers hebben leuke acties of speciale gasten en in alle dorpen wordt voor gezelligheid en muziek gezorgd.

Maar het epicentrum van de Airborne Wandeltocht ligt natuurlijk rond de Utrechtseweg in Oosterbeek. Vanaf het sportpark achter het museum vertrekken de lopers. De 40km-lopers kunnen vanaf 07:30 vertrekken, de overige afstanden vanaf 09:30 (groepen vanaf 11-11:30).

Zo’n 25 muziekkorpsen begeleiden de wandelaars, vanaf vertrek tot finish en vergis je niet in de afstand die zij lopen op zo’n dag. Dat inclusief hun muziek instrumenten én het spelen erop maar ze doen het zo graag en ook voor hen geldt: we mogen weer! Dat zal dus een gezellige boel worden.

Onder de Airborneboog

Vanaf 11:00, na het blazen van de ‘reveille’ en een minuut stilte ter herinnering aan september 1944, opent marsleider Peter van Drunen de wandeltocht en vindt het defilé plaats. Het is het startmoment van de groepen militairen, politie en marechaussee. Ook de scoutingsgroepen en burgers lopen langs onze burgemeester en andere hoogwaardigheidsbekleders om aan hun route te beginnen. Op de tribune tegenover het Airborne Museum heb je een mooi zicht op het defilé.

Tussen 14:00 en 16:00 is de officiële intocht op dezelfde plek. Wandelaars worden naar de finish gepraat door Roger Beets, voorzitter van de Stichting Airborne Herdenkingen die daar ieder jaar ook steeds weer een feest van weet te maken.

Note AW: Wandelaars die vroeg vertrekken op de kortere afstanden en derhalve ook vroeg (vóór 13.30 uur) terug zijn, worden i.v.m. de verkeersmaatregelen, via een omleiding naar de finish geleid. Je komt dan dus NIET over de Utrechtseweg en langs het Airborne Museum bij vroege terugkomst.

Dus of je nu mee loopt of mee zwaait, het belooft zaterdag 3 september een mooie dag van de 75e Airborne Wandeltocht te worden!

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen