Nationale bloem madeliefje 100 jaar geleden al beeldschoon vereeuwigd

Veldbloemen in wit kommetje
Veldbloemen in wit kommetje
Foto: Lucie van Dam van Isselt

Afgelopen zondag werd het madeliefje verkozen als Nationale bloem. Iemand die dat al lang geleden moest hebben geweten, is Lucie van Dam van Isselt (1871-1949).

De bloemstillevenschilderes maakte zo’n 100 jaar geleden al talloze schilderijen met madeliefjes, die zij ‘meizoentjes’ noemde.

bloem
Meizoentje, Lucie van Dam van Isselt

Lucie groef vrijwel elk jaar een madeliefje uit, zette het in een stenen potje en maakte er een schilderij in olieverf of aquarel van. Ze schonk het werk aan iemand die het afgelopen jaar veel voor haar betekend had.

Lucie woonde begin vorige eeuw in villa De Beekhof in Renkum, een ontmoetingscentrum van schilders, waaronder Jan Toorop. In deze tijd zal ze zeker madeliefjes geschilderd hebben.

Solitair of met andere bloemen

Ook schilderde ze geplukte madeliefjes in een zilveren beker, kommetjes en flesjes, solitair of met andere wilde bloemen. Eén van de bekendste werken met madeliefjes bevindt zich in de collectie van Teylers Museum in Haarlem.

Lucie van Dam van Isselt schilderde, aquarelleerde, tekende, etste en zou zich vooral ontwikkelen tot een van Nederlands beste (bloem)stillevenschilderessen. Ze werd bekend om het gebruik van de vele ‘witten’ in haar stillevens. Lucie was zowel een Domburgse Dame als een Veerse Joffer, de laatste jaren van haar leven woonde en schilderde ze in Den Haag.

650 werken van Lucie

Ze laat een groot oeuvre na. De Stichting Lucie van Dam van Isselt, opgericht in 2016, heeft inmiddels zo’n 650 werken digitaal bijeengebracht. Vele Nederlandse musea, waaronder het Rijksmuseum Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam en het Kunstmuseum Den Haag, hebben werk van haar in bezit. In 2021 was er een succesvolle overzichtstentoonstelling in Veere vanwege haar 150e geboortejaar.

bloem

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen