De Stichting Behoud WOII Erfgoed presenteerde enkele weken geleden een ontwerp naar aanleiding van het haalbaarheidsonderzoek om Dreyeroord te renoveren in plaats van slopen.
Het ontwerp werd gepresenteerd aan Amvest, Het Gastenhuis en de gemeente Renkum, die ook de presentatie faciliteerde.
Uit het haalbaarheidsonderzoek, gedaan door architect Adriaan Jurriëns uit Den Haag, bleek dat er geen belemmeringen zijn voor herbestemming van het pand naar een woonzorghuis voor ouderen met dementie. Omdat het wel moet voldoen aan het Programma van Eisen voor huisvesting voor mensen met dementie ging er heel wat knip- en plakwerk aan vooraf.
"Ja en letterlijk hè," lacht Wiljo Pas voorzitter van de stichting BW2EG, "We hebben echt delen uit de tekeningen van Adriaan gehaald en aan elkaar gelegd, wij zijn natuurlijk geen professionele architecten!" Jurriëns had diverse ontwerpen gemaakt en de stichting had het beste ontwerp
er uit gehaald waarbij er achter het huidige hotel een nieuw pand geplaatst werd, gekoppeld met een brede gang.
"We hebben nog eens goed naar het ontwerp van Amvest gekeken."vertelt Wiljo, "We hebben de indruk dat de architect de foto die op de luisterkei staat als voorbeeld heeft genomen. Die foto is alleen niet van de voorzijde van Dreyeroord, maar van de zij-achterzijde."
(Links de foto op de luisterkei, rechts het ontwerp van Amvest.)
"Maar de achterzijde is niet het karakteristieke uiterlijk van Dreyeroord. Als men recht wil doen aan de historie, moet je naar de voorzijde kijken die helemaal niet zoveel gewijzigd is als men her en der beweerd! Er zijn wel wat wijzigingen aangebracht, zoals de luiken naast de ramen en de balkons. Het uiterlijk van een chalet heeft het toch altijd wel iets gehad. De muren zijn ook altijd wit geweest en de ingang is niets veranderd."
(Links Dreyeroord in 1905, rechts het huidige pand)
"We hebben daarom het door Adriaan bedachte extra deel, tegen het huidige gebouw geschoven. Dat betekent dat de achterkant en het dak verlengd worden. Wij zijn er zelf erg blij mee. Zo kan er perfect een zorghuis in komen met alle ruimte én kan Dreyeroord blijven staan. Het wordt alleen nóg een keertje aangepast naar huidige maatstaven, wat dus heel goed mogelijk is. De ingang wordt hierin verplaatst naar de zijkant. Aan de zijkant heeft het ontwerp veel gelijkenissen met het ontwerp van Amvest"
Voor de originele ingang is iets bijzonders bedacht. Eerder werd al gesproken over de mogelijkheid van een remembrance room in Het Gastenhuis. "De ingang was een probleempje," legt Wiljo uit: "het terrein loopt iets op en het gebouw volgt dat. De ingang ende verlaging die daardoor is ontstaan, is natuurlijk onhandig als er oudere mensen in komen wonen."
"We kregen dit stuk niet mooi geïntegreerd. We hebben de ingang verplaatst naar de zijkant en de huidige ingang en de ruimte daarachter tot een geheel zelfstandige ruimte gemaakt, binnenshuis afgesloten van Het Gastenhuis. Zo hebben bewoners geen last van de remembrance room."
"Deze ruimte zou met steun van de gemeente, het VFonds of het Airborne Museum tot stand kunnen komen en los van het Gastenhuis kunnen opereren. Een klein herdenkingsmuseum voor de KOSB en de verschrikkelijke strijd die op en rondom Dreyeroord tijdens Market Garden in 1944 plaatsvond, die op gezette tijden ook open kan voor publiek."
Maar nadat het ontwerp gepresenteerd is, toch alweer een maand geleden, blijft het stil aan de zijde van Amvest en het Gasthuis. Mevrouw Bambach, één van de initiatiefneemsters van Het Gastenhuis
, liet ons eerder in een reactie weten dat zij het gepaster vond eerst aan de stichting te vertellen wat zij van het ontwerp vond. Tot op heden is dat helaas nog niet gebeurd.
De gemeente wilde niet zeggen wat zij van het gepresenteerde ontwerp vonden. Een woordvoerder vertelde dat de gemeente enkel als toehoorder aanwezig was en het verder een zaak tussen Amvest, Het Gastenhuis en de Stichting Behoud WOII Erfgoed Gld is.
De stichting vindt het jammer dat zij nog niets gehoord hebben. Ze zijn erg benieuwd hoe het ontwerp gevallen is en of dat de andere partijen hun ideeën mee willen nemen in een nieuw plan voor Dreyeroord.
Lees ook: