In Renkum en Heelsum wordt onderzoek naar geurhinder gedaan

Foto: Aqua Mechanical,flickr

Woon jij in Renkum of Heelsum? Dan wil de VGGM graag weten hoe vaak jij last hebt van geurhinder. Tot uiterlijk januari 2021 doen GGD Gelderland-Midden en de Omgevingsdienst Regio Arnhem onderzoek naar de geurhinder in Renkum en Heelsum.

Provincie Gelderland en de gemeente Renkum hebben hiervoor de opdracht gegeven.

De geurhinderapp

De afgelopen jaren meldden inwoners van Renkum en Heelsum regelmatig dat zij geuroverlast hadden door papierfabriek Parenco. De provincie wil onderzoeken hoeveel mensen geurhinder ervaren. Ook wil de provincie graag weten hoe vaak, waar en wanneer mensen hinder hebben.

Deze informatie kunnen ze koppelen aan informatie over de windrichting, metingen in de omgeving en activiteiten in de fabriek. Ze verwachten met de resultaten van het onderzoek de aanpak van de geurhinder te verbeteren.

Hoe werkt het?

Via de Geurhinderapp geef je aan of je op een bepaald moment geurhinder hebt of niet. Je krijgt een bericht als je de app in moet vullen. Ruik je op dat moment inderdaad wat? Dan krijg je nog een paar vragen over het type geur, de sterkte van de geur en de hinder die je ervan hebt. Het invullen duurt per keer maximaal twee minuten. Meedoen gaat als volgt:

  • Vul het toestemmingsformulier en de vragenlijst in. Je krijgt dan een e-mail met de inloggegevens voor de Geurhinderapp en meer uitleg over het onderzoek.
  • Download de app en log in met de gegevens die je hebt gekregen.
  • Vervolgens krijg je een oproep als je de app moet invullen. Vul na een oproep zo snel mogelijk de app in. De ene week krijg je één keer een oproep, de andere week is dat een paar keer. Dat hangt af van de weersomstandigheden en de fabriek.
  • Heb je op het moment dat je een oproep krijgt géén geurhinder? Vul ook dan de app in. Ook dat willen wz graag weten!

Op deze website vind je informatie over de voortgang van het onderzoek. Aan het eind van het onderzoek kijken we samen met SK Parenco, de gemeente, de provincie en de deelnemers naar wat de resultaten betekenen voor de aanpak van de hinder.

Deelnemen aan de geurhinderapp? Meld je aan!

Heb je nog vragen over het onderzoek? Kijk dan eerst op de pagina met Veelgestelde vragen en antwoorden. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Mail dan naar [email protected].

Bron: VGGM/GGD