Red de overgebleven watermolen van Quadenoord

Kwadenoord 1 nog volop in bedrijf
Foto:

In het Renkums beekdal ligt de enige overgebleven watermolen al tientallen jaren te wachten op restauratie. Hoewel er ooit negen watermolens in het beekdal stonden te draaien, verdwenen deze in de loop van de tijd om economische redenen.

Papier werd immers op industriële schaal gemaakt en de papiermolens waren niet meer nodig.

Papiergeschiedenis

Daarmee verdween een belangrijk deel van de papiergeschiedenis uit de beekdalen. Het enige dat daarvan nog over is, zijn de beken en sprengen, die herinneren aan de tijd dat met het water de molens konden worden aangedreven.

De enige molen die niet is gesloopt is de watermolen op Quadenoord, maar de bouwkundige staat is erg slecht. Een volledig herstelde en echt functionerende watermolen zal een sterk aantrekkende werking hebben voor recreanten in het gebied.

Het zal de beleving van het Renkums Beekdal enorm versterken. Het is ook om die reden dat de plannen voor herstel mogen rekenen op veel steun.

Begroting

De provincie Gelderland heeft onlangs 60% subsidie ter beschikking gesteld om de molen te herstellen. Ook het Molenfonds en het Cultuurfonds hebben toezeggingen gedaan, maar er is nog aanvullend budget nodig van ongeveer € 100.000 om het gat in de begroting te dichten.

Bij voldoende budget zal het werk in september worden aanbesteed en zal de molen in 2020 weer in het beekdal draaien.

Help mee om de watermolen te herstellen en doe een gift op:

  • NL 87 RABO 0108 7584 78
  • landgoed Quadenoord-Boschbeek BV
  • onder vermelding van ‘watermolen’.

Meer informatie op: quadenoord.nl

Lees ook: