Renkums Veer vaart door ondanks lage waterstand

Renkum/Heteren – Door de lage waterstand worden steeds meer veerponten uit de vaart genomen. Het Renkums Veer niet, die vaart stug de Rijn talloze keren per dag over maar wie goed kijkt, ziet toch wat veranderingen.

“Klopt,” beaamt vrijwilliger Leo op de pont “we hebben de oude veerpont weer in gebruik genomen!” Aan de Renkumse kant legt het veer ook aan bij de boothelling waar een extra plaat ligt en niet aan de steiger.

Niet aanleggen

Door de lage waterstand kon de elektrische voetveer die sinds 2021 de Rijn overvaart niet meer aanleggen. “Gevaarlijk hoor.” vertelt Leo. Zijn gezicht staat ernstig. Het kan dan vrijwilligerswerk zijn, mensen veilig naar de overkant loodsen is een serieuze zaak.

Begin augustus werden de stootbuffers die aan de studpalen zitten bij de legplaats verlengd om te blijven varen. “Maar kijk.” Leo wijst naar de studpaal aan de Heterense oever “Op een gegeven moment was het water zo laag dat de paal de zonnepanelen op het dak zou beschadigen. Dat kan natuurlijk niet.” Het werd ook gevaarlijk om aan te meren met het lage water.

Dus werd de oude pont weer opgehaald. Leo moet lachen: “Ja, de oude pont maar wij varen er heel graag mee. Het is écht een fijne pont!” De ‘afgeschreven’ pont blijkt nog vaak gebruikt en niet alleen op de Rijn. Zo moesten ze de pont halen op de Waal en die is veel drukker bevaren dan de Rijn.

Hobbelen over de golven

Terwijl we meevaren naar de overkant komt er een grote rijnaak voorbij. Zo groot dat het Renkums Veer er wel heel vaak in past maar schipper Frans is niet onder de indruk. Behendig laveert hij de pont achter de rijnaak over de golven richting de oever van Heteren. De pont beweegt zacht heen en weer. “Ja ze varen rustig vandaag. Maar soms komt er één over het water met zo’n enorme vaart dat de golven hoog zijn. Als je dan niet goed kunt aanleggen omdat het water te laag is en er komt zo’n golf, dan kun je dat niet opvangen. Dan klap je echt tegen de oever. Mensen zouden eraf kunnen vallen.” Leo schudt zijn hoofd bij de gedachte aan zo’n gebeurtenis. Hij is blij dat ze met de voormalige Renkums Veer-pont veilig in de vaart kunnen blijven.

De rijnaken varen langzamer deze zaterdag en dat komt waarschijnlijk omdat de Renkumse Rijntocht en Crosstriatlon gehouden zou worden. Die ging niet door omdat er blauwalg in het water is aangetroffen. Voor zo’n dag krijgt het scheepsverkeer te horen dat er een evenement plaatsvindt en passen daarop hun vaargedrag aan. Het Renkums Veer zou om die reden zaterdag juist niet varen maar toen bleek dat de tocht niet door kon gaan, besloot het team van het Renkums Veer dat er zaterdag gewoon gevaren werd.

Schipper Frans roept naar Leo dat hij heel even wacht tot de tweede rijnaak voorbij is voor hij de pont keert om weer richting Renkum te gaan. Natuurlijk pas nadat de fietser die aan de kant wacht op het dek staat. De golven van de eerste aak zijn niets vergeleken met de keer dat ze de pont moesten ophalen op de Waal. Daar waren de golven zo hoog en hobbelde de pont zo heen en weer, dat ze er zelf van schrokken.

Blauwalg

De golven van de tweede rijnaak zijn ook nauwelijks te voelen. Het water is rustig en er is niets te zien van de blauwalg. Dat was begin deze week wel anders. Bij het aanleggen aan de Renkumse zijde zagen ze het meteen. Leo trekt zijn platte hand door de lucht over het water: “Het was één blauw-groene waas in het water bij die kant. We hebben dit onmiddellijk gemeld. Nu zie je er niks meer van.”

Blauwalg is inderdaad niet altijd te zien en het komt meestal voor in stilstaand water. Meestal. Toch gebeurde het in 2017 ook toen bleek dat er blauwalg in het stromende water van de Graafse Aam in Grave zat. Misschien wel door de stroming van de boten die door het Rijnwater komen, is er nu niets meer van te zien.

Mooi werk

“Kijk, daar is mijn aflossing!” Leo’s werk zit er voor vandaag weer op en collega Jos staat in Renkum al te wachten. De extra plaat op de boothelling lijkt nodig, het water dat normaal tot op het asfalt reikt, blijft er nu een eind onder. De laadklep valt nét buiten het water en zo kun je toch veilig opstappen.

Wie denkt dat Leo meteen het veer afstapt zodra Jos er op stapt heeft het mis. Leo blijft staan en vaart nog minstens een keer heen en weer mee want zeg nou zelf, als vrijwilliger de hele dag op de Rijn varen, dat is toch harstikke mooi werk!

Kijk de video bovenaan dit bericht, klik op het pijltje in de foto.

Klik hier voor de vaartijden van het Renkums Veer

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen