Vogelbescherming: Houtsnip op de stoep?

Foto: Peter van de Kraats

In deze tijd van het jaar is de kans groter dan ooit dat u een houtsnip ziet. Dat is natuurlijk bijzonder, maar soms ook droevig, want houtsnippen kunnen behoorlijk onhandig doen als ze onderweg zijn.

U herkent een houtsnip, ook als u er nog nooit van heeft gehoord. Want deze vogel is anders dan alles wat u ooit in de tuin heeft gehad. Zo groot als een duif, helemaal bruin, met korte poten, een dikke buik en een erg lange snavel.

houtsnip
Graig Nash, Public Domain

Onzichtbare vogel

De houtsnip is doorgaans onzichtbaar. Hij is herfstblaadjes-bruin en drukt zich bij gevaar op de grond en blijft daar, tot u er bijna op staat. O, hij is ook nog ’s nachts en in de schemering actief. Zo moeilijk te vinden is de houtsnip, dat zelfs de professionele tellers in het duister tasten als het gaat om hoeveel er precies zijn in Nederland.

Botsing of pitstop

Zo half oktober verandert dat helemaal: tienduizenden houtsnippen vliegen dan door Nederland. Afkomstig uit het koude noordoosten van Europa op weg naar het warme zuidwesten. Ze moeten wel, want het is moeilijk om die lange snavel in een bevroren bodem te rammen op zoek naar wormen.

Dat is de ook de periode dat Vogelbescherming wordt platgebeld door mensen die ineens een houtsnip op de stoep hebben. Soms is zo’n dier tegen het raam gevlogen en ligt dood op de grond, of zit versuft te kijken. Soms maken ze gewoon een pitstop in de tuin. Dat kan ook midden in de stad zijn.

Wat te doen bij een raamslachtoffer?

houtsnip
Ellywa, Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Een gebotste, suffe houtsnip trekt vaak vanzelf weer bij. Geef hem een uurtje de rust. Zet er eventueel een kartonnen doos overheen voor de veiligheid en controleer af en toe hoe hij eraan toe is. Als het niet beter wordt, bel dan de dierenambulance.

Als het dier dood is, kunt u dit doorgeven op de website van Sovon vogelonderzoek. De vogel zelf kunt u in een zakje in de container leggen, of eventueel begraven.

Waarom vaak botsen?

Waarom houtsnippen vaak botsen? De houtsnip ziet een gebouw wel, maar kan beroerd slecht inschatten hoe dichtbij het is en vliegt er dan tegenaan. Dat klinkt superonhandig voor een vogel die trekt, maar er staat een voordeel tegenover.

Omdat de ogen van een houtsnip aan de zijkant van z’n hoofd staan (zoals bij veel vogels), kan hij voor, opzij én achter kijken en dus vijanden uit alle hoeken zien komen. Dat is blijkbaar al miljoenen jaren waardevoller voor de houtsnip – en vele voorvaderen – dan diepte inschatten. Vandaar dat gebrek. En die hoge gebouwen zijn er eigenlijk pas recent, als u het zo bekijkt.

houtsnip
Patrick Guenette, Dreamstime

Houtsnippen eten?

In Aalten staat de houtsnip op het menu van een restaurant, zo kwam onlangs in de media. Is dat toegestaan? Houtsnippen mogen in Nederland niet worden bejaagd en ze mogen ook niet worden gedood in het kader van schadebestrijding. En dus ook niet in een restaurant op het menu staan.

Alleen als deze houtsnip legaal in het buitenland is gedood (in sommige andere EU-lidstaten mag er wel op worden gejaagd) en is geïmporteerd naar Nederland, dan is consumptie niet verboden. Dat is hier het geval.

Bron: Vogelbescherming Nederland

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen