Confronterende campagne smartphonegebruik achter het stuur

Foto: Screenshot, I can wait

Gebruik jij wel eens je smartphone als je aan het autorijden bent? Dat doen er wel meer. Veilig Verkeer Nederland (VVN) denkt zelfs dat het aantal verkeersongelukken hierdoor is toegenomen.

De verkeerscampagne It Can Wait moet automobilisten weerhouden om naar hun mobieltje te grijpen tijdens het rijden.

Toename verkeersslachtoffers

In april dit jaar bleek dat voor het eerst in ruim veertig jaar het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Nederland fors gestegen is. Verkeersongelukken eisten in 2015 621 levens. Dat is een stijging van negen procent vergeleken met een jaar eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek en Rijkswaterstaat.

VVN denkt dat smartphonegebruik tijdens het rijden hier een grote rol bij speelt en heeft als doel automobilisten te doen laten beseffen dat ze hun smartphone links moeten laten liggen als ze rijden.

I can wait

Mogelijk draagt de campagne It Can Wait bij aan hun wens. Het betreft een Amerikaanse verkeerscampagne, maar de boodschap die uitgedragen wordt in een filmpje dat de gelijknamige organisatie heeft gemaakt over smartphonegebruik in het verkeer, is wereldwijd van toepassing.

Jongeren vertellen in de video over hoe zij regelmatig hun mobiele telefoon gebruiken als ze achter het stuur zitten. Als ze vervolgens met het verhaal van Jacy Good geconfronteerd worden, vallen ze stil en barsten sommige van hen zelfs in tranen uit.

De jonge vrouw verloor haar beide ouders bij een auto-ongeluk en raakte hierbij zelf gedeeltelijk verlamd. Het ongeluk werd veroorzaakt door een automobilist die met zijn mobieltje in de weer was.

Bron: Nieuws.nl

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen