72e Airborne herdenkingsdienst Oosterbeek

Zondagmorgen werd op de begraafplaats te Oosterbeek de officiële herdenking gehouden. Het was de 72e Airborne herdenking dit jaar.

Volgens traditie waren schoolkinderen aanwezig om bloemen te leggen bij de graven van de gesneuvelde militairen tijdens Market Garden.

Indrukwekkend

Het is altijd een prachtig gezicht als de kinderen bij de graven staan. Van te voren hebben zij op school aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog en zonder uitzondering staan ze respectvol te wachten, tot het tijd is om hun zelf-meegebrachte bloemen bij een graf neer te leggen.

De veteranen vinden het prachtig. Al dat, zeker voor hen, jonge grut die hun gevallen kameraden op die manier eren. Voor de veteranen is dit meestal de afsluiting van een paar dagen vol plechtigheden en toerritten door de omgeving.

Het afgelopen weekend was er welhaast bij iedere herdenking of evenement wel één of meerdere veteranen te bekennen. Zondag waren ze er allemaal bij. Ze zaten op de voorste rij en samen legden ze kransen, sommigen geholpen door de jongere generatie militairen.

Medailles

Het zijn de militairen van toen en nu, die de dienst indrukwekkend maken. Je kijkt je ogen uit bij het zien van de diversiteit aan uniformen en de medailles die vele dragen. Daarnaast waren er natuurlijk de nodige hoogwaardigheidsbekleders die kransen legden.

Ook het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum legden gezamenlijk een krans.

Met dank aan Henk van Loenen voor de foto’s! Klik op de link voor nog veel meer foto’s.

Lees ook:

 

Reacties