Archeologisch onderzoek op terrein Dreyeroord

Foto: Renkum Nieuws

Sinds een week of twee vinden er archeologische opgravingen op het terrein van Dreyeroord plaats.

De grond is vrijgemaakt van begroeiing en er wordt voorzichtig gegraven door Explosieven Experts in verband met de mogelijkheid tot het vinden van oude wapens en munitie.

Kavels

Een woordvoerder van de gemeente vertelde dat het vooralsnog om twee kavels gaat. Deze zijn verkocht. Op kavels A en B kavels-verkochtwordt nu gezocht. Maar ook kavel 2 is inmiddels vrijgemaakt van struiken en enkele bomen. De lage schuur die daar stond is inclusief het elektriciteitshuisje weggehaald.

Kavel nummer 3 is het deel waarop voormalig hotel Dreyeroord staat. De kavels staan te koop voor bedragen tussen de 4 en 5 ton.

Meerdere organisaties hadden er bij de gemeente op aan gedrongen het terrein archeologisch te onderzoeken voordat de grond bouwrijp gemaakt wordt. Heemschut Gelderland, de Stichting Behoud WOII Erfgoed en de AWN (Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie) hadden hierom gevraagd.

Het hele terrein heeft een middelhoge archeologische waarde.

De Drijen

Buiten het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog, maken de organisaties zich ook sterk voor de overgebleven sporen van de middeleeuwse hoeve De Drijen. Nadat de gemeente niet thuis gaf, hebben zij de Bergings- en Identificatiedienst van het Ministerie van Defensie ingeschakeld. De regioarcheoloog is door Heemschut en de AWN op de hoogte gesteld.

archeologisch
Opgegraven metaal, geen erfgoed, rijplaten zijn vermoedelijk gebruikt bij de opruimingen na de oorlog.

Inmiddels zijn er al wapens, munitie en ander oorlogserfgoed gevonden, zoals baretten, volgens Heemschut.

Alle vondsten gaan naar het Provinciaal Archeologisch Depot waar ze schoongemaakt en verder onderzocht worden.

Lees ook:

 

Dossier: Dreyeroord
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen