Gemeente verzoekt onderbouwing behoud en/of sloop Dreyeroord

Foto: Renkum Nieuws

Begin augustus heeft de PvdA vragen gesteld over de nieuwbouwplannen op het terrein van voormalig hotel Dreyeroord aan de gemeenteraad van Renkum.

De vragen werden gesteld naar aanleiding van de uitzending van de NOS eind juli. Vandaag kwam de raad met een uitgebreid antwoord.

Gastenhuis past niet in het plan

De huidige bestemming van terrein Dreyeroord is ‘Horeca’ en de gemeente en initiatiefnemer (Amvest red.) hebben geconcludeerd dat het gewenste gebruik van het Gastenhuis ‘net’ niet past binnen dit plan. Dit was eerder al bekend naar aanleiding van de vragen die de PvdA in juni stelde en later beantwoord werden.

Aangespoord

Gezien de maatschappelijke functie van Dreyeroord heeft de gemeente wel een verzoek gedaan aan de initiatiefnemer:

“Hoewel de invloed van de gemeente zeer beperkt is gelet op de wet- en regelgeving hebben wij de initiatiefnemer nadrukkelijk aangespoord om een zorgvuldige onderbouwing naar de (on)mogelijkheden tot behoud van het pand en/of de voorgevel op te stellen, in relatie tot de beoogde maatschappelijke functie.

Een onafhankelijk onderzoek hiertoe wordt op dit moment uitgevoerd. Verder moedigen wij de initiatiefnemer aan om in gesprek te blijven met de belangengroepen.”

Een sloopmelding is genoeg

Om Dreyeroord te slopen is enkel een sloopmelding nodig, waarom er geen vergunning aangevraagd hoeft te worden

“Het pand van het voormalige hotel Dreyeroord is geen monument. Alleen wanneer een pand een monument is, is voor het slopen van het pand een sloopvergunning (omgevingsvergunning voor het slopen) nodig. De monumentenstatus is dan de enige wettelijke grondslag om een sloopvergunning te weigeren.”

“Is een pand geen monument dan moet, om dat pand te slopen, slechts een ‘sloopmelding’ ingediend worden. Als een sloopmelding compleet is moet deze door de gemeente geaccepteerd worden. Tot op heden is nog geen sloopmelding ingediend voor het voormalige hotel Dreyeroord. Het is nu nog niet bekend wanneer de initiatiefnemers dat gaan doen.”

Niet weigeren

“De gemeente kan een toekomstige aanvraag voor de sloop van het pand (door middel van een ‘sloopmelding’) niet weigeren. Een sloopmelding staat in procedurele zin volledig los van een eventuele bestemmingsplanwijziging voor het gebruik van het perceel en eventueel nieuw te bouwen pand. Een sloopmelding kan namelijk voor alle bouwwerken die geen monument zijn ingediend worden en moet, als deze compleet is, geaccepteerd worden”

Steun

Wiljo Pas van de Werkgroep Behoud Dreyeroord laat in een reactie weten blij te zijn met de duidelijke steun van de gemeente om de initiatiefnemer aan te sporen de mogelijkheid tot behoud te onderzoeken. Als belangengroep wil de werkgroep ook gespreksdeelnemer zijn om tot behoud van Dreyeroord te komen. Eerder maakten zij al bekend dat een architect aanbood naar de plannen te kijken. Op dit moment is hij bezig de mogelijkheden daartoe uit te werken.

Amvest is al wel het gesprek aangegaan met de werkgroep, vanmiddag vond een tweede gesprek plaats. “Maar,” zo vertelt Wiljo: “We kregen niet de indruk dat men onder de indruk was van onze doelstelling. Ik heb ze de opname die Omroep Gelderland maakte afgelopen vrijdag laten zien, dat was toch best emotioneel met de aanwezige veteranen en ook de bijna 12.000 handtekeningen die onder onze petitie staan maakten geen indruk. Daar zijn we wel teleurgesteld over.”

Lees ook:

Dossier: Dreyeroord
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen