Opgravingen bij Dreyeroord stuk duurder dan begroot

De opgravingen bij voormalig hotel Dreyeroord vallen een stuk duurder uit dan begroot. Dit vertelde wethouder Jasper Verstand tijdens de vergadering commissie Leefomgeving deze maand.

De meerkosten bedragen ongeveer €58.000,- die door de gemeente Renkum bekostigd moet worden.

Bomregeling

Volgende maand komt er een raadsvoorstel voor de zogenaamde bomregeling. De bomregeling wil zeggen dat de gemeente tot 70% van de kosten kan terugvragen bij het Rijk. Dit is voor gemaakte kosten bij onderzoek naar niet gesprongen explosieven en gerelateerde zaken.

De burgemeester heeft vorig jaar zomer de werkzaamheden stilgelegd na de vondst van asbest in de grond achter en naast Dreyeroord waardoor er meer onderzoek gedaan moest worden. Tegelijkertijd ontdekte men dat er geen onderzoek was gedaan naar explosieven. Dit had eigenlijk in 2008 al moeten plaatsvinden, toen voormalig eigenaar Dhr van der Straaten bouwplannen had en het bestemmingsplan werd aangepast.

Volgens de wethouder is er inmiddels een overeenkomst opgesteld waarin dit soort opgravingen standaard zijn opgenomen maar deze keer heeft de gemeente opdracht moeten geven voor het onderzoek.

Asbest en rommel

Ondanks de vondst van asbest is dit niet de oorzaak dat de kosten hoger zijn uitgevallen. Er zat heel veel rommel in de grond en ook een fundament van een eerder afgebroken schuur zorgde voor vertraging. Een woordvoerder van de gemeente vertelde dat er enorm veel stenen en puin op het terrein zijn gevonden.

Foto’s (klik op de foto bovenaan dit artikel) laten bergen stenen en ijzer zien. Veel daarvan vindt zijn herkomst niet tijdens de Slag om Arnhem. De gevonden rijplaten zijn naar alle waarschijnlijkheid van na de oorlog en zijn gebruikt tijdens de opruimingen. Van dit soort platen zijn er vele gevonden in deze omgeving, erg bijzonder zijn ze daarom niet.

Het gevonden fundament van de schuur was niet van archeologisch belang en is in zijn geheel verwijderd.

Beleid aanpassen

Hoeveel de gemeente had begroot is niet bekend. Uitgaande van het feit dat het Rijk 70% van de kosten op zich neemt en de gemeente de resterende €58.000,- moet bijleggen, zullen de opgravingen zo’n €193.333,- gekost hebben.

Er wordt nu bekeken of het beleid rondom omgevingsvergunningen aangepast moet worden. “Ik weet nog niet helemaal dat als je nu een omgevingsvergunning aan vraagt, je ook gedwongen kan worden om een explosieven onderzoek te doen.” verteld wethouder Verstand tijdens de vergadering. Hier is nog geen beleid op, de wethouder gaat uitzoeken hoe dit zit en of het verstandig is dit toch te maken.

Wat er allemaal gevonden is op het terrein van het zwaar bevochten hotel in september 1944 kon de woordvoerder nog niet zeggen. “We hebben recent het rapport gekregen en moeten dit eerst intern verwerken.”

Lees ook:

Dossier: Dreyeroord
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen