‘Als je in de komende jaren een man ontmoet die zegt: “Ik was in Arnhem”’

Foto: Glider Pilot Regiment

‘Als je in de komende jaren een man ontmoet die zegt:  “Ik was in Arnhem”, neem dan je hoed af en trakteer hem op een drankje.’ Alan Wood, Oorlogsjournalist

In september 1944 kwamen meer dan 1300 piloten van zweefvliegtuigen (gliders) om deel te nemen aan Operatie Market Garden en de daaropvolgende Slag om Arnhem.

Glider Pilot Regiment

De operatie mislukte en alle Britse onderdelen van het Airborne leger leden vreselijke verliezen. Van de Glider Pilot Regiment alleen al, werden 230 mannen gedood en werden er 500 gevangen genomen door de Duitsers.

Elk jaar worden deze gebeurtenissen herdacht in Nederland. Dit jaar, op de 73e herdenking van de Slag om Arnhem wil een groep vrijwilligers een aantal Glider Pilot Veteranen hier naar toe halen voor de herdenkingen. Het is de bedoeling dat zij onder andere bij de Renkum Airborne aanwezig zijn.

Laatste keer?

Voor sommigen is hun hoge leeftijd de reden dat ze nu mogelijk voor het laatst kunnen komen. De laatste keer dat zij hun gevallen maten kunnen herdenken. De groep vrijwilligers is donaties aan het verzamelen bij diverse organisaties maar er is meer nodig om alle kosten te kunnen dragen.

Je hebt misschien niet de kans om deze veteranen een drankje aan te bieden zoals Alan Wood voorstelde, maar voor de prijs van een drankje kun je deze groep helpen de veteranen hierheen te halen.

Met een crowdfunding wordt gevraagd om (de prijs van) een drankje te doneren, meer mag natuurlijk ook. Je vindt de website waar je kunt doneren met creditkaart of via PayPal hier: Glider Pilots Veterans to Arnhem.

Glider Pilot Regiment

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen