112

Vandaag, 4 mei is het de Internationale Dag van de Brandweer

Internationale Dag van de Brandweer
Foto: Overbetuwe Nieuws

Elk jaar op 4 mei is het de Internationale Dag van de Brandweer. Over de hele wereld zullen er vandaag evenementen en herdenkingen plaatsvinden. Deze dag is bedoeld om stil te staan bij de offers die brandweerlieden brengen en inzet ze tonen om elke dag levens te redden maar ook bezittingen en de natuur te beschermen.

Deze dag wordt in Nederland overschaduwd door de dodenherdenking waar de meeste aandacht naartoe gaat. Toch is bestaat het gevaar waar brandweerlieden aan bloot worden gesteld nog steeds, ondanks moderne technieken, beter gebouwde woningen, hoogwaardige kleding, laarzen en helmen. De kans dat een brandweerman of -vrouw niet thuis komt na een inzet is nog steeds reëel.

Sound Off

Op de eerste zondag in mei om 12.00 wordt er letterlijk en figuurlijk stil gestaan bij de offers die brandweerlieden brengen. Precies om 12.00 (lokale tijd) klinken de sirenes 30 seconden lang, gevolg door een minuut stilte ter nagedachtenis aan alle omgekomen brandweerlieden. Dit wordt “Sound Off” genoemd. Toch jammer dat er in Nederland amper of zelfs helemaal niks gedaan wordt tijdens de twee dagen die in het teken staan van al onze brandweermannen en brandweervrouwen!

Toon jouw waardering

Op deze speciale brandweerdag worden daarom brandweerlieden bedankt voor al hun toewijding en opoffering. De mannen en vrouwen riskeren vaak hun leven om andere levens te redden. We eren dan ook speciaal op 4 mei alle brandweerlieden én herdenken de vroegere brandweerlieden die zijn omgekomen.

Toon ook je waardering en dankbaarheid aan de brandweerlieden, overal ter wereld! Bedank ze persoonlijk, of anders op social media, plaats brandweerfoto’s  en gebruik de tag #dagvandebrandweer.