Landelijke afschermplicht hobbyvogels en kippen vanwege vogelgriep

Er geldt een afschermplicht voor pluimvee in Nederland
Foto:

Er geldt vanaf dinsdag 12.00 uur voor heel Nederland een ophok- of afschermplicht van kracht in alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. De maatregel wordt genomen naar aanleiding van de vondst van hoogpathogene vogelgriep (H5) bij leghennen op een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde, Flevoland.

Om verspreiding van het virus te voorkomen wordt het besmette bedrijf met circa 36.000 dieren door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geruimd. Met het oog op de uitbraak in Zeewolde, het toenemende aantal vondsten van dode wilde vogels in het noorden van Nederland én van besmette wilde vogels in Duitsland, stelt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de ophok- of afschermplicht in.

Hobbydieren

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels – zoals duiven en parkieten – en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde dieren of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, water- en loopvogels.

Melden

Het is belangrijk dat vondsten van dode wilde vogels worden gemeld bij de daarvoor bestemde instanties. Meer informatie over waar dit het beste kan is te vinden op NVWA. Voor houders van vogels geldt een meldplicht: zij moéten melding maken bij de NVWA van dode dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreidingen kleiner.

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen