Parachute Group Holland springt ter herdenking aan Market Garden

Foto: Lars Schwachöfer - Parachute Group Holland

Parachute Group Holland (PGH) organiseert parachutesprongen ter herinnering en herdenking aan operatie Market Garden maar springt dit jaar niet op Wolfheze.

Dit doen zij met parachutesprongen en ceremonies daarna in Sint Oedenrode, Groesbeek en Ede. Op deze dagen herdenkt PGH de luchtlandingsoperatie Market Garden uit 1944 en de slachtoffers die hierbij omkwamen.

Herdenkingssprongen 2022

Parachute Group Holland springt ter ere van de 78ste herdenking van Operatie Market Garden boven Sint Oedenrode, Groesbeek en Ede. De eerste sprongen vinden vanaf 9.00 uur plaats op donderdag 15 september boven de Prinsenhoefstraat in Sint Oedenrode. Dit jaar vinden twee vluchten per dropzone met een C-47 Dakota plaats en worden per vlucht zo’n 22 parachutisten gedropped. Na de sprongen houden de parachutisten een kleine herdenkingsceremonie.

Op vrijdag 16 september vinden de sprongen vanaf 9.00 uur plaats boven Groesbeek, aan Klein Amerika. Aansluitend vindt een ceremonie plaats bij het monument. Op zaterdag 17 september vallen militaire oefening Falcon Leap en de Market Garden herdenkingssprongen samen op de Ginkelse Heide in Ede. Parachutisten van Parachute Group Holland springen om 10.00 uur om de dag te openen, voor de militaire massadrop en de herdenkingsceremonie op de heide. Daarna, na de militaire massadrop springen de parachutisten opnieuw uit een C-47 Dakota voordat defensie haar programma met een helikoptershow vervolgt.

De sprongen door PGH zullen gemaakt worden in origineel uniform, onder militaire ronde koepels, uit een C-47 Dakota uit de Tweede Wereldoorlog. De tijden en het doorgaan van de sprongen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden op die dagen.

Parachute Group HollandAchtergrondinformatie Parachute Group Holland

Stichting Parachute Group Holland, in het kort PGH, is een internationale non-profit organisatie gewijd aan het parachutespringen met (militaire) ronde koepel parachutes. De groep is opgericht in 2008 met het doel om allen die boven bezet of vijandig gebied gedropt zijn per parachute, gedurende de Tweede Wereldoorlog en daarna, te herdenken. Om deze herinnering in leven te houden dragen PGH-leden tijdens herdenkingen en parachutesprongen indien gewenst kleding uit de betreffende tijdsperiode. Daarnaast geeft PGH opleidingen aan eenieder die parachute wil leren springen met een ronde parachute.

De opleiding wordt gegeven door een vakkundige instructiegroep en is internationaal erkend door vergelijkbare parachutegroepen en centra in binnen en buitenland. Verder biedt PGH de mogelijkheid voor demonstratiesprongen en informatiedagen over parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog aan scholen en andere geïnteresseerde organisaties.

Iedereen kan lid worden van Parachute Group Holland of aanvragen voor demonstratiesprongen doen. De opleidingen zijn voor mannen en vrouwen tussen de 16 en 50 jaar oud, met een gewicht van maximaal 100kg en een medische verklaring van een arts. Gedurende het jaar worden meerdere parachutesprongen gemaakt op vliegvelden in binnen en buiteland.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen