Voor de vijfde keer worden deze zaterdag alle brandweermensen die omgekomen zijn tijdens de uitvoering van hun werk herdacht. Op het terrein van het IVF (Instituut Fysieke Veiligheid) in Arnhem wordt bij het Brandweermonument een herdenking voor genodigden gehouden.
Alle brandweerlieden die omkwamen sinds 5 mei 1945 worden herdacht. Die datum is gekozen omdat vanaf die dag, de brandweer wederom onder Nederlands bestuur viel. Sinds die dag kwamen 91 brandweerlieden om.
Het monument is een aanvulling op de herdenkingsplekken die in de eigen gemeente of kazerne zijn ingericht. Die herdenkingen vinden meestal plaats op de datum waarop de mensen omgekomen zijn. Het monument is bedoelt om respect en waardering te tonen voor het brandweervak en de omgekomen brandweermensen staan erop vermeld.
Niet alleen daar worden zij herdacht. Op verschillende kazernes in het land wordt bij de omgekomen collega's stilgestaan. Om 14:00 uur zullen brandweermensen het water-ereteken geven, bij het monument is een waterinstallatie gebouwd die het teken geeft.
Bij het ereteken wordt het water uit twee brandweerslangen op een hoogte van tien meter tegen elkaar gespoten. Er ontstaat dan een wolk van nevel die als de zon er achter schijnt, een regenboog laat zien.
Dit gedicht komt uit het gastenboek van de brandweer in Haarlem. Het werd geplaatst naar aanleiding van de dood van drie brandweermensen in 2003 bij een grote brand in een kerk in Haarlem. De schrijver is onbekend en het is vertaald vanuit het Engels.
Het gebed van de brandweer
God, wanneer mijn plicht mij roept
daar waar de vlammenzee ook woedt
wilt u mij de kracht dan geven
voor het redden van een mensenleven.
Help me om een arm om een klein kind te slaan
dat in de vlammen dreigt onder te gaan
maar ook voor een ouder wil ik zijn.
Help mij om alert te zijn
en zelfs het zachtste hulpgeroep te verstaan
om dan snel de vlammen tegen te gaan.
En als ik dan gelijk uw wil, hierbij het leven laat
zorg dan dat u uw beschermende arm
om mijn partner en kinderen slaat.
Het Nationaal Brandweermonument is open voor het publiek en is dagelijks tussen 8.00 uur en 18.00 uur te bezoeken aan de Kemperbergerweg 783 in Arnhem.