40 jaar Gelders Smalspoormuseum tijdens Historisch weekend

jun 15 , 21:02 Uit
20200905 155157 scaled
Het Gelders Smalspoormuseum (GSM) is sinds 2006 gevestigd op de Steenfabriek “Randwijk” te Heteren en zit daarmee op een unieke locatie: tot 2003 is smalspoor in gebruik geweest op de steenfabriek “Randwijk”.
Nog steeds is een gedeelte van het complex in gebruik voor de productie van speciale stenen voor restauratieprojecten. Het is op dit terrein waar het GSM de geschiedenis van de baksteenindustrie en het industrieel smalspoor wil laten zien. Op het terrein hebben we een binnenmuseum ingericht dat in het teken staat van de steenfabricage in de Betuwe.

De Betuwe vroeger en nu

img 20220709 wa0020
De Betuwe staat vooral bekend om zijn fruit maar in de uitwaarde aan de Waal en Rijn stonden ook tientallen steenfabrieken. De vele schoorstenen waren beeldbepalend voor het rivierengebied. Het seizoensgebonden, zware handwerk in de baksteenindustrie is langzaamaan gemechaniseerd wat het aantal steenfabrieken in de jaren flink heeft verminderd. Een groot deel van onze collectie smalspoor is afkomstig van steenfabrieken uit het Rivierengebied.
De collectie omvat niet alleen smalspoor. Ze beheren ook een aantal draglines, werktuigen en machines die gebruikt zijn in de baksteenfabricage. Iedere zaterdag tussen mei en oktober krijgen bezoekers na een rit met de smalspoortrein een unieke rondleiding op de monumentale steenoven en het oude persgebouw uit 1893. Hierbij wordt uitgebreid stilgestaan bij de geschiedenis van de steenfabriek “Randwijk”, het productieproces van bakstenen, en het leven en werken in de Betuwse grofkeramische industrie.

Historisch weekend 2024

Dit jaar bestaat het Gelders Smalspoormuseum 40 jaar en dit gaan ze vieren tijdens het Historisch Weekend op 29 en 30 juni. Tijdens dit weekend kunnen ze een stoomlocomotief van collega`s Stoomtrein Katwijk-Leiden verwelkomen. Demonstratie smeden, oude landbouw voertuigen, miniatuur- en grote stoomtrekkers en modelbanen in de werkplaats completeren de festiviteiten.
img 20230625 wa0053
Op beide dagen zal het smalspoormuseum een zeer gevarieerde treindienst uitvoeren met als afsluiting van de dagen een parade van alle bedrijfsvaardige locomotieven.
Voor meer informatie over de openingstijden en tarieven kun je kijken op de website smalspoor.nl , een mail sturen naar [email protected] of op de facebook pagina .
flyer a5 historisch weekend 2024

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected] .
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected] .