Supermarktketens Plus en Coop gaan samen verder

Foto: ElasticComputeFarm, Pixabay

Supermarktketens Plus en Coop gaan samen verder. De twee coöperaties fuseren tot het derde supermarktconcern van Nederland, achter Albert Heijn en Jumbo.

Het nieuwe fusiebedrijf zal zo’n 550 winkels hebben in Nederland, die allemaal onder de naam Plus doorgaan. Daarmee heeft het bedrijf een marktaandeel van meer dan 10 procent.

Concurrentie aangaan

Met de samenvoeging willen Plus en Coop de concurrentie beter aangaan. Daarvoor is schaalgrootte nodig, stellen ze. Ook denken ze zo meer geld te kunnen besteden aan technologische vernieuwingen. Die vernieuwingen kosten veel geld en zijn door grotere partijen makkelijker op te brengen. Zo is het thuisbezorgen van boodschappen niet nieuw, maar heeft het wel een grote vlucht genomen door de coronapandemie. Het fusiebedrijf wil de groei van die markt bijhouden.

Bij de gecombineerde supermarktketens werken zo’n 40.000 mensen. Naar eigen zeggen komen er wekelijks ruim 4,5 miljoen klanten in de supermarkten van het fusiebedrijf. De twee formules hebben samen een omzet van zo’n 5 miljard euro.

Voor de inkoop van artikelen zijn Plus en Coop aangesloten bij Superunie, net als onder meer Vomar en Hoogvliet. Het fusiebedrijf blijft aangesloten bij die inkooporganisatie. Plus en Coop sluiten niet uit dat er in de toekomst meer leden van Superunie aansluiten bij het nieuwe fusiebedrijf Plus.

Toezichthouder

Het samengaan van Plus en Coop moet nog wel worden goedgekeurd door de toezichthouder en door de ledenraden van de twee coöperaties. Bij beide bedrijven moet twee derde van de leden instemmen. Begin 2022 zou de fusie moeten worden afgerond. Het gaat volgens Duncan Hoy, algemeen directeur van Plus, dan ongeveer drie jaar duren om alle Coop-winkels om te bouwen. Hij wordt ook algemeen directeur van het fusiebedrijf. Fred Bosch, nu algemeen directeur van Coop, wordt financieel directeur.

Het hoofdkantoor van Coop in Velp gaat op termijn sluiten. De hoofdkantoren van de twee bedrijven worden samengevoegd in Utrecht, waar het hoofdkantoor van Plus nu al is gevestigd. Daardoor zullen er banen verloren gaan omdat er sprake zal zijn van overlap. Een exact aantal konden Hoy en Bosch nog niet noemen, omdat er nog geen beslissingen over zijn genomen. “We kunnen gedwongen ontslagen niet uitsluiten”, zei Bosch.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail:[email protected].

Cookieinstellingen