BoekDelen van Renkumse: troost en ondersteuning bij rouw en verlies

BoekDelen, een tweedelig boek dat handreikingen biedt bij rouw en verlies
Foto: Annita van Betuw

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken: het verlies van een dierbare en de rouw die daarop volgt. Maar hoe rouw je? Wat voor de een helpt bij het verwerken van verlies, werkt voor de ander niet. Voor rouw bestaat geen handleiding, gelukkig wel handreikingen.

De Renkumse grafisch kunstenaar Annita van Betuw ontwikkelde BoekDelen: een rijk geïllustreerd en troostrijk boek, met ruimte om je verhaal op te schrijven en ansichtkaarten die je kunt versturen, om aan te geven dat je toe bent aan contact. BoekDelen is 21 maart jl. gelanceerd en verkrijgbaar via boekdelenonline.nl

Delen

Bij een ingrijpend verlies komt je wereld even stil te staan. Maar hoe kom je weer in beweging, welke stappen zet je? En hoe blijf je in contact met de wereld om je heen? Je verhaal kunnen doen is belangrijk, ontdekte grafisch kunstenaar Annita van Betuw tijdens haar eigen rouwproces. Dan wel door het op te schrijven, dan wel door het met anderen te delen. Ze vertaalde dit naar een uniek concept: een tweedelig boek waarin je èn je verhaal op kunt schrijven in het rijk geïllustreerde ‘Boek’-deel èn waarin je in het ‘Delen’-deel ansichtkaarten vindt om aan te geven dat je weer toe bent aan contact. Op die manier verlaagt BoekDelen drempels om nieuwe stappen te zetten in het rouwproces. Daarmee is het boek zowel waardevol om te krijgen, als om te geven.

Crowdfunding

Na succesvolle crowdfundingscampagine is het boek 21 maart jl. gelanceerd en verkrijgbaar via www.boekdelenonline.nl. Het boek is geproduceerd in samenwerking met Rob Stolk Drukkers en Binderij Patist. Gekozen is voor bijzondere materialen en een bijzondere bindwijze dat het tot een uniek boekwerk maakt. Het boek bevat ruim 70 illustraties, gemaakt door Annita van Betuw zelf.

Over Annita van Betuw

Annita van Betuw is van oorsprong consumentenwetenschapper en werkte na haar afstuderen aan Wageningen Universiteit ruim tien jaar als projectleider en consultant. Na het verlies van haar vader, en later van haar beide kinderen, groeide de behoefte tot het creëren van beeldend werk waarmee ze van betekenis kan zijn voor andere mensen. Tien jaar geleden ging het roer om en zette ze de stap naar een bestaan als zelfstandig grafisch ontwerper.

Tijdens haar opleiding Graphic Design aan ArtEZ in Arnhem ontstond het idee voor BoekDelen. De ‘Oer-Editie’ van dit boek maakte ze destijds voor de veiling Kunst tegen Kanker. Het overlijden van haar moeder een aantal jaar geleden, vormde de aanleiding om BoekDelen verder te ontwikkelen en uit te werken tot een rijk geïllustreerde versie die in oplage kan worden geproduceerd. Met dit boek wil Annita mensen uitnodigen om hun verhaal te delen en verlies bespreekbaar te maken.

“Met het maken van boeken en beelden wil ik van betekenis zijn voor mensen die een groot verlies meemaken. Of dat nu van een dierbare is, van je gezondheid of van iets anders dat belangrijk voor je is.” Annita van Betuw.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].