Stemmen op Renkums Beekdal voor de GPRK

Foto: Renkum Nieuws

Provincie Gelderland deelt iedere twee jaar de Geldersche Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit uit en dit jaar is Renkums Beekdal een van de genomineerden. Twee prijzen zijn er te vergeven, de vak-juryprijs en de publieksprijs, beide goed voor 10.000 euro en te besteden aan het gebied.

Voor de publieksprijs kan vanaf deze week gestemd worden. Er zijn dertien genomineerden. Stemmen kan tot 1 april en met een leuke of mooie motivatie voor je stem, maak je kans op kaarten voor Park de Hoge Veluwe of een boek over gebieden met passie. Want daar gaat het om: gebieden met passie en Renkums Beekdal is dat.

Onafhankelijk, alleen nu even niet

Nu behoren wij als nieuwsmedium onafhankelijk te zijn, maar wij maken uitzonderingen. Voor een Renkumse prijs zouden wij niet stemmen of die in ieder geval niet bekend maken, maar voor een prijs waarin een gebied in de gemeente Renkum het op moet nemen tegen gebieden buiten onze gemeentegrenzen, is dat nu juist de uitzondering op de regel. Wij hebben dus gestemd op het Beekdal.

Iedereen in de buurt, iedereen die langs is komen rijden, is gaan wandelen daar, iedereen heeft kunnen zien hoe het terrein ‘van niks’, in een aantal jaar is uitgegroeid tot een aan de natuur terug geschonken gebied. De natuur maakt er goed gebruik van: de beek leeft, bloemen bloeien, insecten zoemen, vogels fluiten en dieren komen jagen, alles wat ooit was, komt weer terug.

De natuur walst

Knap bijeen gehouden door de paar elementen die nog herinneren aan de industrie ooit daarvoor. Want ook dat is historie en ook dat hoort erbij, maar nu als monument, als herinnering en niet meer als vervuilend element. Het is een wandelgebied geworden voor ontspanning, educatie met een vleug historie.

De natuur walst over het terrein heen zoals de industrie en landbouw ooit over de natuur walste. Iemand die het niet zou weten, zou haast denken dat het natuurgebied er altijd was, het is snel gegaan. Deze Gelderse prijs zou dus een dik verdiende pluim op de hoed van de mensen zijn die zich in hebben gezet voor Renkums Beekdal.

Ga dus Stemmen op Renkums Beekdal wel eerst even registreren, anders kun je niet stemmen of meedingen naar de toegangskaarten en de boeken.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen