A Perfect Day in Filmhuis Oosterbeek (trailer)

Foto: Screenshot film

Op 5 en 7 februari vertoont Filmhuis Oosterbeek A Perfect Day, een oorlogskomedie van de Spaanse regisseur Fernando León de Aronoa in de traditie van Catch 22, MASH en Good Morning, Vietnam.

Centraal staat een internationaal groepje humanitaire hulpverleners op de Balkan, vlak na de Bosnische burgeroorlog in de jaren negentig. Die inderdaad wel wat af te reageren hebben.

De hulpverleners, aangevoerd door de vermoeide Mambrú (Benicio Del Toro), moeten binnen twaalf uur een lijk uit een put zien te krijgen, voordat het water te verontreinigd is om nog te kunnen drinken. Probleem: de dooie is loodzwaar en er is geen touw. En de VN werkt tegen. En er hoeft maar iets te gebeuren of er breken opnieuw gevechten uit. En dan zijn er ook nog allerlei spanningen tussen Mambrú’s collega’s (gespeeld door onder anderen Tim Robbins en Olga Kurylenko).

In wezen is A Perfect Day een verzameling losse sketches over het slopende en frustrerende, maar toch ook romantische werk van noodhulpverleners, dat effectief aan elkaar is geregen door die zoektocht naar het touw. Dat veel verwikkelingen een authentieke indruk maken, is allicht te danken aan het bronmateriaal: de film is gebaseerd op de Spaanse roman Dejarse Llover van Paula Farias, die zelf lange tijd voor Artsen Zonder Grenzen werkte.

De ironie die spreekt uit de filmtitel is veelzeggend. De Spaanse regisseur León de Aranoa zoekt naar een evenwicht tussen de humanitaire tragedie en de zwarte humor van mensen voor wie omgaan met die ellende dagelijks werk is. De acteurs leveren hun teksten alsof het om messcherpe screwball-dialogen gaat, maar León de Aranoa gaat de ellende van de oorlog niet uit de weg.

Deze film is op vrijdag 5 februari om 21.00 uur en zondag 7 februari om 20.00 uur te zien in Filmhuis Oosterbeek, Weverstraat 85. De zaal is een half uur voor aanvang open. Reserveren kan via www.filmhuisoosterbeek.nl.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen