DokART: Theirs is the glory in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Theirs is the glory

Operatie Market-Garden was al ruim een jaar voor het verschijnen van Theirs is the glory uitgevochten. Maar Arnhem en Oosterbeek lagen nog steeds grotendeels in puin.

In de straten stonden zelfs nog wrakken van jeeps, uitgeschakelde Duitse pantservoertuigen en tanks.

Documentaire

Ideaal materiaal voor een documentaire over de slag om Arnhem, zo dacht de directeur van Gaumont British News. Hij gaf regisseur Brian Desmond Hurst de opdracht om Operatie Market-Garden te verfilmen.

In september 1944 wordt in Nederland de grootste slag van de Tweede Wereldoorlog uitgevochten. In een poging om voor Kerst de oolog te beïndigen, wordt de grootste luchtlandingsoperatie aller tijden uitgevoerd, ”Operatie Market Garden”.

Britse en Amerikaanse soldaten worden gedropt achter de vijandelijke linies met als doel de bruggen richting Noord-Duitsland te veroveren.

Meedogenloze strijd

Door een slechte planning en een ongelukkig toeval stuit het Britse 1st airborne division in Arnhem op een SS-pantser divisie. Het gevolg is een zeer bloedige en meedogenloze strijd in en rond Arnhem.

Opnieuw verzameld

In augustus van 1945 verzamelden zich zo’n 200 veteranen van de 1st Airborne Division zich weer in dit gebied. Wederom om de slag nog eens dunnetjes over te doen, maar nu voor de camera’s voor de op handen zijnde speelfilm, want dat heeft Hurst ervan gemaakt.

In plaats van het bouwen van decors, zou de werkelijke achtergrond van, met name, Oosterbeek dienen als set. Ook maakte hij opnames in Arnhem.

Zowel de omgeving als de medewerking van de ‘Men of Arnhem’ maken deze film tot een indringende weergave van de slag om Arnhem.

Let op: deze film is Engels gesproken en is niet ondertiteld.

Deze film is te zien in Filmhuis Oosterbeek op woensdag 19 september om 20.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via filmhuisoosterbeek.nl.

article
40861
DokART: Theirs is the glory in Filmhuis Oosterbeek
Operatie Market-Garden was al ruim een jaar voor het verschijnen van Theirs is the glory uitgevochten. Maar
https://renkum.nieuws.nl/1940-1945/40861/dokart-theirs-is-the-glory-filmhuis-oosterbeek/
2018-09-13T10:16:33+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/09/13100115/Theirs-is-the-glory.jpg
Airborne Herdenking 2018, DoKart, Filmhuis Oosterbeek, Oosterbeek, Renkum Nieuws, Theirs is the glory
1940-1945, Kunst&Cultuur, Nieuws, Uit