Oorlogsdagboek J.P. van der Vooren dag voor dag te volgen

Foto: Vlucht uit Renkum

Vandaag, op 17 september 2019 start het blog Vlucht uit Renkum. Dit blog volgt exact het dagboek dat Ko van der Vooren bijhield vanaf de start van Operatie Market Garden op 17 september 1944.

Tot juni 2020 verschijnt op iedere dag de dagboekaantekening die Ko van der Vooren destijds maakte op vluchtuitrenkum.nl.

September

In september wordt op veel plaatsen operatie Market Garden herdacht. Het boek “Vlucht uit Renkum” is het oorlogsdagboek van J.P. (Ko) van der Vooren dat hij van 17 september 1944 (bij de start van de operatie Market Garden) tot 5 mei 1949 heeft bijgehouden.

Ko beschrijft hoe het grote gezin samen met de buren toevlucht zoekt in de kleine spekkelder onder zijn slagerij aan de Dorpsstraat in Renkum, hoe angstig het was tijdens de bombardementen en zware beschietingen van Renkum en hoe ze op 1 oktober 1944 uiteindelijk Renkum ontvluchten. Berooid trekt het gezin naar Ede en vervolgens naar familie in Montfoort.

De wanhoop is groot: het gezin verliest zowel haar bestaanszekerheid als haar geliefde en veilige woonomgeving. In zijn dagboek beschrijft Ko de gebeurtenissen, maar ook zijn angst en onzekerheid. Als in mei 1945 Duitsland capituleert, keert het gezin terug naar Renkum en in 1946 begint de moeizame wederopbouw van de slagerij in Renkum die pas op 5 mei 1949 heropend kon worden.

Dagboek

Het dagboek is vlot en beeldend geschreven en voorzien van foto’s. Het boek verschijnt als hardcover. De tekst van Ko van der Vooren is al lange tijd in de familie bekend. Hans en Ko Melief hebben de originele tekst geredigeerd en geïllustreerd.

Op 28 augustus 2017 werd het boek in de herbouwde slagerij aan de Dorpsstraat 77 (nu slagerij Van de Bovenkamp) aan de burgermeester van Renkum aangeboden. Daarbij waren drie dochters van het gezin Van der Vooren aanwezig.

De oudste is nu 96 en was ten tijde van de operatie Market Garden en de evacuatie 20 jaar oud.

Zie vluchtuitrenkum.nl om het dagboek te volgen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden