Oosterbeek - Wie door de nieuwe, tijdelijke expositie Naam Onbekend loopt, die het werk van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht uitgebreid belicht, kan niet anders dan onder de indruk te zijn van het getoonde
Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog worden er nog steeds zo’n 4.500 militairen en burgers vermist in Nederland. Hun families wachten nog altijd op nieuws. Wie waren zij? De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) werkt hard om hen hun naam terug te geven. In de tentoonstelling 'Naam Onbekend' neemt het Airborne Museum Hartenstein je mee in het verhaal van de BIDKL en de zoektocht naar de identiteit van vier militairen die tijdens de Slag om Arnhem om het leven zijn gekomen.
Duik in het werk van de BIDKL en ga op onderzoek. Leer over de lokale geschiedenis, bestudeer verschillende onderzoekstechnieken en ontdek de persoonlijke verhalen van vier militairen die omkwamen tijdens de Slag om Arnhem (tekst gaat verder na foto).
"Onze dagen zijn nooit hetzelfde." vertelt Luitenant Els Schiltmans, die samen met Kapitein Geert Jonker, Sergeant-majoor Kai van Emmen en Adjudant Sandor Verkerk de BIDKL vormt. "De kleinste unit van de Koninklijke Landmacht." zegt ze in één van de video's die je kunt beluisteren. Kapitein Jonker noemt het beslist een roeping, zonder 'zweverig' te willen zijn natuurlijk. Alle vier komen ze uitgebreid aan het woord en vertellen over alle facetten van deze roeping.
De tentoonstelling vertelt ook het aangrijpende verhaal van vier militairen die omkwamen tijdens de Slag om Arnhem en hoe de BIDKL alle mogelijke onderzoekstechnieken inzet om deze slachtoffers te identificeren.
Een van deze militairen is luitenant Dermod Anderson. Anderson was zweefvliegtuigpiloot en nam op 18 september deel aan Operatie Market Garden. Hij maakte een succesvolle landing ten westen van Arnhem en nam daarna deel aan de gevechten rondom Oosterbeek. Hierbij kwam hij op 25 september om het leven.
Op 18 september 2024, bijna twee jaar na de vondst van zijn veldgraf, werd Anderson opnieuw begraven op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Hoe kwam het stoffelijk overschot van Anderson terecht in een veldgraf bij de Oude Kerk? En hoe wist de BIDKL hem 80 jaar later te identificeren?
De hele kamer is aan Dermod Anderson gewijd. Zo zijn er items die bij hem in het graf gevonden zijn tentoongesteld en ook de vlag die gebruikt is bij zijn begrafenis is te zien (tekst gaat verder na foto).
Maar er is ook aandacht voor een Duitser, ook die moeten geïdentificeerd worden. Dat is bij deze man gelukt. Bij wie het niet lukte is de 'Teaspoon man'. Zo genoemd omdat hij verschillende theelepeltjes bij zich had. Kapitein Jonker is er van overtuigd dat hij de dood vond op zoek naar de plaats waar hij, tijdens Operatie Berlin, over de Rijn gezet zou worden naar Driel. Een trieste gedachte.
Wat de BIDKL allemaal gedaan heeft om toch te proberen zijn identiteit te achterhalen wordt in beeld gebracht.
‘Naam Onbekend: De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht’ is van 5 april 2025 t/m 1 maart 2026 te zien in het Airborne Museum Hartenstein, Utrechtseweg 232, Oosterbeek.
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].