‘Soldaat met bloemenmeisje’ voor Taxi Charity’s Dick Goodwin

Op 3 mei ontving Dick Goodwin uit handen van burgemeester Agnes Schaap het bronzen beeld ‘Soldaat met bloemenmeisje’. Het beeldje wordt uitgereikt aan mensen die op uitzonderlijke wijze een bijdrage leveren aan het doorgeven van de Airborne historie.

Dick ontving deze dankzegging van de gemeente Renkum voor alle inspanningen die hij namens de Taxi Charity voor de Britse Arnhem-veteranen heeft verricht. Ook zijn vrouw Suzy Goodwin werd door burgemeester Schaap bedankt voor alle ondersteuning.

Taxi Charity

Dick werd verrast voor het diner in het hotel waar de veteranen verblijven voor het Bevrijdingsdefilé in Wageningen op 5 mei. Ze zijn vandaag aangekomen in Nederland. Voordat ze aan het diner begonnen kwam burgemeester Agnes Schaap binnen, pakte de microfoon en vroeg Dick en Suzy om bij haar te komen staan. Daarvoor werd de toespraak van de burgemeester, in het Engels geschreven, aan iedereen in de zaal overhandigd. Dick, zoals altijd druk bezig met dingen regelen, merkte het niet echt, maar de burgemeester zei dat hij het mee moest nemen.

De burgemeester hield haar toespraak in het Nederlands. Dick is natuurlijk de held van de veteranen, dus het was stil en zij, hun verzorgers en alle taxichauffeurs lazen aandachtig met de burgemeester mee. Burgemeester Schaap bedankte zowel Dick als Suzy en liet er geen twijfel over bestaan: dankzij hen konden ‘onze veteranen’ steeds weer naar Nederland komen.

De Goodwins waren echt verrast en ook erg blij met deze blijk van waardering. Dick: toen hij weer ging zitten nadat hij burgemeester Schaap bedankte voor het standbeeld, nog steeds verbijsterd: “Dit had ik echt, echt niet verwacht!”

Vrolijk? “O ja, echt blij!”

Soldaat met bloemenmeisje

De Oosterbeekse kunstenares Fransje Povel-Speleers heeft het beeldje gemaakt in opdracht van de gemeente Renkum. Het beeldje wordt uitgereikt aan mensen die op uitzonderlijke wijze een bijdrage leveren aan het doorgeven van de Airborne historie.

Toespraak van burgemeester Agnes Schaap

Beste aanwezigen en een speciaal welkom aan Dick en Suzy Goodwin,

Beste Dick, als vice-voorzitter van de vrijwilligersorganisatie Taxi Charity voor Militaire Veteranen bent u een zeer gewaardeerd persoon in de gemeente Renkum, Wageningen en de Airborne Regio.

Al op jonge leeftijd en gedurende uw werkzame leven heeft u belangstelling ontwikkeld voor het leven van veteranen. Uw vader diende tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Royal Artillery en landde in de vroege uren van D-Day op Sword Beach. Dit inspireerde u om andere veteranen te ontmoeten en hun verhalen te leren kennen.

In 2004 raakte u betrokken bij de Taxi Charity. Stap voor stap deed u steeds meer voor de Taxi Charity met als belangrijkste drijfveer: erkenning en steun voor de veteranen, om hen de erkenning te geven die ze verdienen. Sinds 2010 heeft u zich enorm ingespannen om de band tussen de Arnhem-veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en de inwoners en bezoekers van Oosterbeek, Renkum, Wageningen en de Airborne Regio in stand te houden.

De eerste samenwerking met de gemeente Renkum dateert van 2012. U kwam toen met het prachtige plan om op 5 mei 150 veteranen in 80 Londense taxi’s een warm welkom te heten in Oosterbeek. We vierden toen samen onze Bevrijdingsdag, wat 68 jaar geleden helaas niet is gelukt, ondanks de moedige strijd. Als gemeente deden we daar graag aan mee. De mars met de unieke en opvallende taxi’s trok veel bekijks. Alle inwoners van de gemeente en ver daarbuiten kwamen opdagen om onze helden uit 1944 te verwelkomen. Het was een bijzondere en emotionele gebeurtenis, waar we met z’n allen heel trots op mogen zijn.

Ook tijdens de pandemie was u de drijvende kracht om contact te houden met de veteranen. De Taxi Charity heeft ervoor gezorgd dat alle veteranen de afgelopen twee jaar cadeaus hebben ontvangen en met een bezoek zijn vereerd.

Daarbij heeft u ook een actieve band met de inwoners en de gemeenteraden van de Airborne Regio opgebouwd en onderhouden. In september 2021 maakte de Taxi Charity een film waarin de veteranen aan hun vrienden in Nederland duidelijk maakten dat zij de jaarlijkse herdenkingen in september moesten missen vanwege de pandemie en dat zij hun Nederlandse vrienden misten. Het zegt veel over hun betrokkenheid en solidariteit met deze plek en zijn bewoners. In 1944 werd voor elke meter gevochten voor onze vrijheid. Dat is een heel bijzondere band die wij koesteren. Het laat ook zien dat zelfs in een strijd voor de vrede, vrienden kunnen worden gemaakt. Ik heb diep respect voor onze veteranen, hun familie en dierbaren.

Dankzij de Taxi Charity en uw onbaatzuchtige inzet, blijft deze band zich ontwikkelen. Dankzij u blijft de nauwe band die de veteranen met deze regio hebben levend, ondanks de beperkingen. En met uw hulp kunnen we hen blijven eren en de erfenis van de vele mannen die hier gevochten hebben in stand houden.

Het werk van de Taxi Charity voor militaire veteranen wordt niet alleen hier alom gewaardeerd, maar ook in het Verenigd Koninkrijk zelf. Afgelopen zomer kreeg de Taxi Charity de Queen’s Award for Voluntary Services (QAVS) uitgereikt door koningin Elizabeth II. Dat is een van de hoogste onderscheidingen voor vrijwilligersorganisaties in het Verenigd Koninkrijk. Toen ik het nieuws hoorde, was ik niet verrast. Integendeel. Naar mijn bescheiden mening heeft de Taxi Charity deze onderscheiding meer dan verdiend door het organiseren van evenementen en herdenkingstochten voor veteranen in de strijd tegen eenzaamheid.

De samenwerking met de Taxi Charity, en met jou Dick als initiatiefnemer in het bijzonder, wordt door ons zeer gewaardeerd. Alle activiteiten worden met zorg voorbereid en de gesprekken vinden plaats in een open en vriendelijke sfeer. Samen de schouders eronder zetten en doen wat mogelijk is voor de veteranen. Dat is hoe ik uw aanpak het beste omschrijf. Al deze inspanningen hebben geleid tot een jaarlijks bezoek van de veteranen rond 4 en 5 mei, en natuurlijk ook tijdens de Airborne Wandeltocht en de Airborne herdenkingen in september.
De gemeente Renkum wil u belonen voor al deze inspanningen voor de veteranen.

Daarom overhandig ik u een bijzonder bronzen beeld dat wij als gemeente Renkum hebben laten maken: ‘Soldaat met bloemenmeisje’. Het beeldje wordt uitgereikt aan mensen die een bijzondere bijdrage leveren aan het doorgeven van de Airborne geschiedenis.

Er zit een treffend verhaal achter het beeld. Een klein meisje draagt een grote zonnebloem en loopt aan de hand van een soldaat. De soldaat symboliseert de Slag om Arnhem in september 1944. Het meisje met de zonnebloem symboliseert de bevrijding en de vrede. Zij is ook het symbool van alle ‘bloemenkinderen’.

Vanaf 1945 leggen schoolkinderen elk jaar bloemen op de graven van de gesneuvelde soldaten tijdens de herdenkingsdienst op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

Dick, this little statue is awarded to people who make a special contribution to the Airborne history. You have more than earned it with your activities for the Taxi Charity. Thank you so much!

And also a big “Thank you Suzy”. You are a great help to Dick and the Taxi Charity, taking care of many things, and the designs. Please keep up the good work.

This article in English here

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen