Hygiënisch vogels voeren: 6 tips van de Vogelbescherming

Foto: blende12, Pixabay

Als je de tuinvogels bijvoert, doe het dan hygiënisch, anders help je ze van de regen in de drup. Hierbij zes tips om veilig te voeren en wat te doen als je toch een zieke vogel in de tuin treft.

In de wintermaanden voer je de tuinvogels wellicht wat bij. Fijn! Als de vogels ook natuurlijk eten in je tuin vinden, kan het geen kwaad. Het helpt ze juist om de gure nacht te overleven.

Door de Vogelbescherming

Wat veel mensen niet weten is dat vogelvoer ook kan bederven en dan ongezond is voor vogels. Of dat zieke vogels elkaar sneller besmetten op een voerplaats. Daarom op een rijtje hoe je veilig voert en onze kleine tuinvrienden gezond houdt.

voerenGezond vogels voeren

 1. Voer hoeveelheden die voor de avond op gaan, zodat er geen resten overblijven op de grond of op de voertafel. Als het voer nat wordt en lang blijft liggen wordt het een vieze bende.
 2. Borstel of schud voerhuisjes, voertafels en silo’s regelmatig schoon. Silo’s zijn zo ontworpen dat de zaden niet snel nat worden, maar met regen en wind is het niet uitgesloten. Als de zaden gaan klonteren, moet je ze weggooien.
 3. Ververs water in waterbakken regelmatig.
 4. Ontsmet de voer- en waterplaats af en toe met kokend water of een desinfectiemiddel.
 5. Vooral vetbollen en vogelpindakaas kunnen sneller bederven met zacht, nat weer. Het vet ruikt dan vies, er komt een zwarte of witte waas over of de zaden erin beginnen te kiemen. Haal het voer weg als dit gebeurt.
 6. Verplaats voertafels af en toe om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich ophopen.

Ophangtip

voerenLet er bij het ophangen van een voerhuisje of silo ook op dat vogels zich niet te pletter vliegen tegen het raam als ze ergens van schrikken. Het risico op raamslachtoffers is het grootst tussen de 5 tot 10 meter van een raam. Dus liefst óf dichterbij óf verder weg. Dichterbij dan hebben de vogels in paniektoestand nog niet genoeg snelheid ontwikkeld om zich te pletter te vliegen. Verder weg dan hebben ze voldoende manoeuvreerruimte en reactietijd om het raam te ontwijken.

Zieke of dode vogels: wat te doen?

Zieke vogels herken je aan hun gedrag: ze zitten bol, zijn suf en ze zijn niet schuw, dus je kunt dichtbij komen. Soms ziet hun snavel er vies uit. Mocht je zieke of dode vogels in de tuin zien, stop dan twee weken met bijvoeren. Op een voerplaats komen vogels namelijk dichter bij elkaar dan wanneer ze in de natuur voedsel zoeken. Zo besmetten ze elkaar sneller en het is beter om dat te voorkomen.

Zieke vogels kun je het beste met rust laten. Veel meer kun je eigenlijk ook niet doen, want ze laten zich niet pakken en de dierenambulance neemt ze niet altijd aan vanwege het besmettingsgevaar. Als je meerdere zieke of dode vogels ziet, kun je dit melden bij het Dutch Wildelife Health Centre (DWHC). Dit centrum brengt ziekten onder wilde dieren in kaart, zodat de overheid goede maatregelen kan nemen.

voerenGeen muizen en ratten

Ook beter om te voorkomen: een muizenplaag. Muizen en ratten zijn altijd en overal, maar meestal vallen ze niet op en heb je er geen last van. Als er ’s nachts echter veel voer blijft liggen of als ze bij je vogelvoer-voorraad kunnen, dan vormen ze soms een plaag. Door het extra voer, planten ze zich namelijk sneller voort. Je ziet ze dan door te tuin lopen en merkt in de schuur en vies muizenplasluchtje op.

Tips om wel de vogels te voeren, maar niet de muizen

 • Zorg er voor dat er ’s nachts geen voer blijft liggen waar ze bij kunnen.
 • Bewaar het vogelvoer in metalen emmers. Plastic zakken of emmers knagen ze namelijk al snel stuk.
 • Hang een opvangschaal onder de voersilo, zodat er minder voer op de grond valt (en blijft liggen).

Voer met plezier!

In een vogelvriendelijke tuin, waar de vogels ook natuurlijk eten vinden, kan het geen kwaad om het hele jaar door te voeren. Ook belangrijk: een dichte of stekelige struik, haag of boom waar vogels veilig kunnen schuilen en broeden. Voer dus met plezier en kijk met genoegen naar de kleine vrolijke tuinvrienden.

opfrisbeurt, voerenJe weet nu hoe je ze fit en gezond houdt!

Natuurlijk vogelvoedsel

 • Bloemen: vogels eten de insecten die erop afkomen en later de zaden.
 • Struiken of boompjes die bessen, fruit of noten geven.
 • Een grasveld waar vogels wormen en larven vinden.
 • Afgevallen bladeren waaronder insecten leven.

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen